Putin stigao u Beograd

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u posetu Beogradu tokom koje će razgovarati sa državnim vrhom i prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

.

Predsednika Rusije na aerodromu Nikola Tesla dočekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon sletanja, dvojica predsednika učestvovaće na ceremoniji polaganja venaca na groblju Oslobodilaca Beograda, a u 12.40 biće mu priređen svečani doček na platou ispred Palate Srbije.

Prema programu, predviđeno je da u 13 časova Nikolić i Putin imaju tet-a-tet razgovore, posle čega će mu, u 13.35, predsednik Srbije uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

U 13.50 tet-a-tet razgovore sa Putinom imaće premijer Aleksandar Vučić, a posle radnog ručka predviđeno je potpisivanje više međudržavnih ugovora.

U delegaciji Srbije koja će biti prisutna na potpisivanju sporazuma sa ruskom delegacijom su predsednik NIkolić, premijer Vučić, predsednica skupštine Srbije Maja Gojković, i ministri Ivica Dačić, Snežana Bogosavljević Bošković, Aleksandar Antić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić.

U delegaciji su i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terizh, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, savetnici predsendika Srbije Ivan Mrkić, Jasmina Mitrović marić, STanislava Pak Stanković I gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Rusku delegaciju čine, pored predsednika Putina, ministri energetike Aleksandar Novak, vanrednih situacija Vladimir Pučkov, kao i pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov, portparol Putina Dmitrij Peskov, ambašador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin I šef Gasproma Aleksej Miler.

Članovi ruske delegacije su i zamenik ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov, specijalni izaslanik predsednika za saradnju sa organizacijama sunarodnika u inostranstvu Aleksandar Babakov, glavnokomandujući ratnog vazduhoplovstva Viktor Bondarjov, šef ruskih železnica Vladmir Jakunjin i drugi.

Nakon potpisivanja sporazuma, Putin I Vučić će se oko 15.20 obratiti medijima.

Vojna parada počeće, prema programu, u 15.30, a na njoj će govore održati predsednici Nikolić i Putin.

Putina će, kako je predviđeno, posle parade ispratiti do aerodroma premijer Vučić, sa ambasadorom Terzićem i gradonačelnikom Beograda.