Izvučeno telo stradalog rudara iz rudnika Rembas

Telo rudara Željka Miletića(36), koji je stradao u jami "Strmosten" rudnika Rembas izvučeno je iz jame i odvezeno na obdukciju.

.

Na licu mesta je porodica stradalog rudara, otac, majka, brat i snaja, kao i javni tužilac i predstavnici rukovodstva rudnika.

Republički rudarski inspektor Siniša Tanasković nije mogao okupljenim novinarima da otkrije detalje uviđaja, najavivši da će uskoro biti poznati rezultati izveštaja o tom uviđaju.Tanasković je napomenuo da je jutros u 4,15 telo stradalog rudara otkopano i sklonjeno na sigurno od odrona, i dodao da je bilo neophodno izgraditi praktično novu podgrađenu prostoriju veličine oko osam metara da bi se došlo do tela rudara.

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica Vladan Milošević, rekao da je do nesreće došlo zbog prirodne nepogode i obrušavanja jednog dela jame, na kojoj je teren nepristupačan i dodao da se tolika količina materijala obrušila na stradalog rudara da tako nešto ne pamte ni stari rudari.

On je istakao, da je otkopavanje rudara oteažalo i to što su se u jednom delu jame pojavili gasovi zbog oksidacije uglja, ali da je taj problem vremenom prevaziđen.

Milošević je istakao da ne postoji nikakva opasnost za ostale rudare na tom podgrađenom delu. On je potvrdio da je rudarski inspektor napisao iveštaj koji će predati Tužilaštvu, koje će potom utvrditi da li je bilo propusta u bezbednosnim merama.

Direktor Resavice je istakao da rudari u svih devet rudnika, koji su u sastavu tog javnog preduzeća, rade uz pomoć stare tehnnologije, koja je prilično nebezbedna i naglasio da je rukovodstvo rudnika zato prdložilo, u planu konsolidacije tog preduzeća, da se značajno podigne stepen bezbednosti rudara.

On je naveo da je u ovoj godini, u tim rudnicima bilo 20 odsto manje povreda rudara, nego prošle godine. Ali i ponovio, da se rudnici Resavice moraju modernizovati.
"Apelujem na sve, da kupimo novu opremu, modernizujemo rudnike, povećamo proizvodnju i poboljšamo bezbednost rudara, " rekao je Milošević.

On je naveo, da u rudniku Rembas radi oko 350 rudara i da osim tog rudnika, u Resavici postoji još osam rudnika u kojima se kopa ugalj.

Stradali rudar Miletić je u jami Strmosten zatrpan 23. septembra oko 8,30 sati, a tragedija se dogodila dok je bušio naslage uglja prilikom čega se na njega obrušila velika količina uglja, kamena i zemlje. Rudar će sutra biti sahranjen.

Miletić je kao rudar radio osam godina, a iza njega je ostalo troje maloletne dece i nevenčana supruga.

Izvor: Tanjug