HIV zajednica danas u žalosti posle rušenja malezijskog aviona

HIV zajednica širom sveta danas je u žalosti zbog nepotvrđenih izveštaja objavljenih u Australiji da je 100 putnika malezijskog aviona, koji se u sredu srušio iznad istočne Ukrajine, išlo na međunarodnu konferenciju posvećenu epidemiji virusa HIV koji izaziva sidu.

.

Američki zvaničnici smatraju da je avion na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur sa 298 putnika i članova posade, koji su svi poginuli, pogođen raketom zemlja-vazduh iznad Ukrajine. Avion je trebalo da se poveže sa drugim letom za Melburn.

Prema nepotvrđenim izveštajima u Australiji, 100 putnika su bili delegati koji su išli na 20. međunarodnu konfenreciju o sidi u Melburnu koja treba da počne u nedelju.

List "Sidnej moning herald" je objavio da je učesnicima pripremnog sastanka za konferenciju u Sidneju rečeno da se u avionu nalazilo oko 100 njihovih kolega, među kojima je i bivši predsednik Međunarodnog HIV udruženja Džozef Lange.

Prema pisanju australijskog lista, učesnici konferencije u Melburnu je trebalo da budu obavešteni da je 108 njihovih kolega sa članovima porodica poginulo.

Međunarodno HIV udruženje je potvrdilo da su poginule njihove kolege i prijatelji, ali nije navelo tačan broj.

Na pitanje novinara da li je 108 učesnika konferencije bilo u avionu koji se srušio, predsednica Međunarodnog HIV udruženja Fransoaz Bare-Sinusi je rekla da nije sigurna.

"Nama nije potvrđen broj i ne znamo koliko njih je bilo u tom avionu", kazala je ona, preneo je AFP.

Izvršni direktor UNAIDS-a (Agencije UN za HIV i sidu) Mišel Sidibe na Tviteru je napisao da je "mnogo delegata" bilo u avionu.

Međunarodna konferencija o sidi održava se svake dve godine. To je forum na kome aktivisti i stručnjaci predstavljaju napredak u borbi sa ovom bolešću i diskutuju o problemima finansiranja.

Od 298 putnika i članova posade u srušenom avionu malezijske kompanije "Malezija erlajns" 154 su bili holandski drzavljani. Među njima je bilo 43 Malezijaca i 27 Australijanaca, kao i putnika iz Indonezije, Nemačke, Belgije, Filipina, Velike Britanije i Kanade.

Izvor: tanjug