Zaustavljeno krijumčarenje droge i lekova

Carinici su u više navrata, zajedno sa kolegama iz policije, sprečili pokušaje krijumčarenja droge i lekova, zahvaljujući čemu je onemogućeno krijumčarenje oko 4 kilograma marihuane, 56 grama hašiša i preko 31.000 tableta leka za smirenje "Apaurin".

.

Na graničnom prelazu Horgoš, u noći između 16. i 17. juna, carinici i policajci su zajedničkim radom sprečili pokušaj krijumčarenja oko 4 kilograma marihuane, saopštila je danas Uprava carina.

Marihuana je otkrivena u automobilu marke "folksvagen", kumanovskih registarskih oznaka, kojim je upravljao makedonski državljanin albanske nacionalnosti.

Mladić (21), koji se po sopstvenoj izjavi bavi stočarstvom, putovao je sam na relaciji Makedonija - Austrija i na pitanje carinika odgovorio je da nema niša da prijavi za carinjenje.

U sklopu integrisanog upravljanja granicom, a posle izvršene pasoške kontrole, pripadnici granične policije su inicirali detaljan pregled vozila na carinskom skeneru kada je uočeno da se u rezervnom točku nešto nalazi.

Carinici su potom zasekli gumu rezervnog točka i iz nje izvukli 7 paketa umotanih u najlon i oblepljenih lepljivom trakom.

Preciznim merenjem je ustanovljeno da se radi o ukupnoj težini od 3.762 grama biljne materije za koju se osnovano sumnja da je marihuana.

Putnik koji je upravljao vozilom i paketi marihuane predati su policiji radi vođenja krivičnog postupka.

Na graničnom prelazu Gradina, 16. juna, carinici su na izlazu iz Srbije u donjem vešu jednog turskog državljanina otkrili oko 56 grama hašiša i 1,3 grama marihuane.

Droga je otkrivena nakon što je vozilo marke "mercedes" kojim je upravljao turski državljanin odvojeno za detaljan pregled.

Mladić (35) je putovao u društvu starijeg bračnog para, takođe turskih državljana,a na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi za kontrolu, odgovorio je da nema ništa.

Sumnjajući u tu izjavu carinici su se odlučili za detaljan pregled vozila i prtljaga, da bi potom obavili i lični pretres putnika i tom prlikom je otkriveno da u donjem vešu putnik ima jedno pakovanje oblepljeno plastičnom folijom od 1,3 grama marihuane i 55,88 grama braon supstance za koju se osnovano sumnja da je hašiš.

Dan pre toga, 15. juna, vršena je redovna carinska kontrola na izlazu iz Srbije, kada je u autobusu prevozničke firme "Lasta" koji saobraća na liniji Beograd - Jonkoping otkrivena velika količina lekova za smirenje.

Pored vozača, u autobusu su se nalazila i dvojica njegovih kolega i 20 putnika.

Svi su, na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinjenje, odgovorili da imaju samo lični prtljag.

U saradnji sa službenicima granične policije autobus je detaljno pregledan kada je među ličnim stvarima jednog putnika (36), makedonskog državljanina, otkrivena 31.290 tableta leka "apaurin".

Tablete su pronađene u putnikovoj torbici i u pakovanjima smokija, čipsa, čokolina i praška za veš.

Ukupno je otkriveno 2.086 tabli sa po 15 tableta tog leka koji se koristi za lečenje anksioznih stanja (napetost, uznemirenost, agresivnost, strah).

Sve otkrivene tablete, kao i punik koji je pokušao da ih prokrijumčari predati su dežurnim službenicima policije u dalju nadležnost radi vođenja krivičnog postupka, navodi se u saopštenju Uprave carina.