Mala matura, test iz maternjeg jezika

Izlaskom na test iz srpskog (maternjeg) jezika, za osmake u Srbiji danas je počeo završni ispit koji traje tri dana, a prosvetne vlasti ističu da je veoma mali broj đaka sa područja Obrenovca, gde su u poplavama najviše stradale škole, odložio maturu za avgust i navode da i ovoga puta testove obezbeđuje policija.

.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je danas, na početku polaganja završnog ispita za osmake, da je mala matura veliki ispit zrelosti za sve nas, a iz Ministarstva ističu da se đaci iz poplavljenih područja neće upisivati preko predviđenih kvota.

Ako ne pokažu rezultat za školu koju žele da upišu, to ne znači da će đaci iz poplavljenih područja moći da se upisuju preko predviđene kvote, rekao je novinarima pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Verbić je sa saradnicima posetio OŠ "Miloš Crnjanski" na Čukarici gde je učenicima poželeo uspeh i dao im nekoliko saveta. On je potom novinarima rekao da su ovog puta bezbednosne procedure mnogo oštrije i da je za sada sve regularno, izrazivši uverenje da će na kraju nedelje to biti jedna "uspešna priča".

Đaci su počeli da rešavaju test iz srpskog (materenjg) jezika u 10 sati a ključ sa rešenjima biće postavljen na sajtu Ministarstva prosvete oko 13 sati.

U ovoj školi test radi i 40 đaka iz Obrenovca, a Antonijević je ukazao na prioritet Ministarstva da se deca upišu u mestu u kome žive.

Nije prioritet da se sva deca iz Obrenovca upišu u Beogradu, rekao je Antonijević.

Ispiti će sva tri dana početi u 10 sati i trajaće 120 minuta. Matematika i srpski (maternji) nose po 16 bodova a kombinovani test osam bodova. Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Pripadnici nacionalnih manjina, umesto srpskog, polažu test iz rumunskog, rusinskog, slovačkog, mađarskog, hrvatskog, bugarskog ili albanskog jezika.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna. Predaja popunjenih lista želja rezervisana je za 27. i 28. jun, 6. jula je raspored učenika po školama, a upis u prvom krugu 7. i 8. jula.

Drugi krug traje od 7. do 10 . jula. Osim poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da oko 69.530 đaka u junu treba da izađe na završni ispit, a da u srednjim školama ima skoro 78.000 mesta.

Prošle godine 370 odeljenja ostalo je neupisano, ali se ove godine uvode novi profili gimnazijski smer za obdarene učenike za računarstvo, trgovac, bravar-zavarivač, instalater i industrijski mehaničar.

Na završni ispit izlaze i učenici koji su pre nekoliko dana polagali prijemni za upis u umetničke škole, matematičku, filološku gimnaziju, škole u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku, jer je mala matura obavezan test kojim se završava osnovnoškolsko obrazovanje.