Info

BiH: Nestašica nameštaja u radnjama posle poplava

Posle poplava koje su u BiH uništile na desetine hiljada kuća i pokućstvo, potražnja za nameštajem je tolika, da je zavladala nestašica, a najviše nedostaju kreveti.
29.05.2014. - 11:20h

Na hiljade građana prve dane i noći nakon adaptacije mogli bi da provedu sedeći i spavajući na podovima, s obzirom na to da vlada velika potražnja za nameštajem, koji je u mnogim prodavnicama već rezervisan.

Stručnjaci iz oblasti prerade drveta ocenjuju da do nestašice dolazi zbog toga što je veliki deo proizvodnih kapaciteta poplavljen, kao i zbog orijentacije proizvođača na izvoz i unapred dogovorene poslove, pišu Nezavisne novine.

Prvi problem nastaje već pri nabavci sirovine, jer zbog oštećenih puteva kamioni ne mogu u šume, što se odražava i na rad drvoprerađivaca, i na kraju, na proizvodnju.

U salonu nameštaja "GMP enterijeri", koji ima svoju proizvodnju i čiji su pogoni bili poplavljeni, kažu da je potražnja za nameštajem u poslednjih nekoliko dana povećana, a da još veću potražnju očekuju kada se stanovi potpune isuše i renoviraju.

U salonu "Nove drvne industrije Vrbas", gde je proizvodnja zbog poplave obustavljena, kažu da su kreveti trenutno najtraženiji, ali da ih zbog svega što se desilo nema u magacinima.

Oni koji su ranije naručili nameštaj sada, zbog novonastale situacije, na njega moraju da čekaju najmanje mesec dana, piše list, koji primećuje da je na 90 odsto izloženog nameštaja u prodajnim salonima istaknuta oznaka "rezervisano" ili "prodato", što je jasan znak da je potražnja velika.

Izvor: tanjug