Nema mira na ulicama Bangkoka

Protesti na ulicama Bangkoka ni četvrti dan za redom se ne smiruju jer demonstranti odbijaju da odu sa ulica tajlandske prestonice, u znak protesta zbog dolaska na vlast vojne hunte.

.

Vođa hunte, general Prajut Čan-o-ča, koga je danas tajlandski kralj Bumibol Aduladej (86) i zvanično imenovao za vođu hunte, zapretio je da će, ukoliko se protesti nastave, uslediti intenzivniji odgovor snaga bezbednosti, a da će demonstrantima biti suđeno pred vojnim sudovima.

"Odgovor snaga bezbednosti će biti jači, a kad se situacija smiri, moći ćemo da popustimo sa merama", rekao je Prajut na konferenciji za novinare.

Upitan do kada će hunta voditi zemlju, on je odgovorio da će vojska imati kontrolu "sve dok se situacija ne reši", odbijajući da komentariše spekulacije da li bi on mogao da bude novi premijer Tajlanda.

Iz kraljevske palate je saopšteno da ih je vođa hunte, koji je i načelnik generalštaba, upozorio da bi nasilje u Bangkoku i drugim delovima zemlje mogli vrlo lako da se rašire i "ugroze nacionalnu bezbednost".

Vojna hunta je zabranila političke skupove kojima prisustvuje više od pet osoba, a ograničene su i medijske slobode, prenosi AFP.

Demonstracije protiv nedavno uspostavljenog vojnog režima spontano se od petka organizuju na više mesta u Bangkoku.

Broj demonstranata polako raste pa ih je juče bilo oko hiljadu, a svakodnevno dolazi do sukobljavanja sa pripadnicima vojske zbog čega mnogi strahuju da će nastupiti još teža situacija ako oni nastave da prkose hunti i proglašenom vanrednom stanju.

Očekuje se da će kasnije danas u tajlandskoj prestonici biti organizovani novi protesti.

Lideri vojne hunte priveli su pre dva dana bivšu premijerka Jingluk Šinavatra, a portparol vojske je rekao da će pritvor možda trajati i nedelju dana.

Premijerka i devet njenih ministara proglašeni su prethodno pred Ustavnim sudom krivim za zloupotrebu položaja.

U Tajlandu traje politička kriza otkako je sud početkom maja smenio premijerku Jingluk, sestru Taksina Šinavatre, bivšeg premijera svrgnutog u državnom udaru 2006. godine.

Tajland je od 1932. do danas prošao kroz 19 pokušaja ili izvedenih državnih udara, podseća AFP.