Vatreno krštenje panela u Golubcu

Fotografije savremenih sistema za odbranu od poplave u Golubcu preplavile su internet. Nadamo se da Dunav neće proveravati njihovu izdržljivost...

.

Nakon razornih poplava koje su zadesile opštinu Golubac 2006. godine urađen je projekat za zaštitu od vremenskih nepogoda.

"Taj projekat realizovan je prošle godine. Urađena je rekonstrukcija biciklističke i pešačke staze, kao i golubačke tvrđave, što je od značaja za razvoj turizma u Golubcu, a izveden je i projekat za odbranu od Dunava. Vrednost ovog projekta bio je 4.5 miliona evra. Pokretač je bilo preduzeće "Srbija vode", a finansiran je od kredita Svetske banke", rekao je Zoran Pajkić, Predsednik opštine Golubac i komandant štaba za vanredne situacije.

Dužina ove brane je 1.6 kilometara, a u nastavku se prave nasipi od džakova sa peskom.

"Dvadesetak ljudi podizalo je panele. Posao su završili u rekordnom roku, za manje od 24 časa. Ovo je prvi put da sami montiramo ovu odbranu, ona je bila postavljana samo jednom i to od strane stručnih lica u cilju obuke", rekao je Zoran Pajkić.

Poplavni talas se očekuje sutra i prekosutra, po najavi Republičkog hidrometerološkog zavoda. Nadamo se da će paneli biti uklonjeni suvi i neupotrebljeni.