Info

Ko i kako može da traži POVRAĆAJ novca za PCR testove?

Direktorka Republičkog zdravstvenog fonda Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da ovog momenta treba da se postigne kolektivni imunitet jer nas štiti od razvoja teške faze bolesti i sprečava razvoj novog soja, novih mutacija. Svima koji su uplatili novac, a nisu uradili test iz bilo kog razloga, kako je istakla, novac se vraća.

07.08.2021. - 09:54h
Kovid-19
Kovid-19foto: Horth Rasur/Shutterstock

Sanja Radojević Škodrić rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da je 1.800.000 građana primilo drugu dozu vakcine, od toga 1.700.000 "Sinofarm". Najviše građana je tražilo i primilo tu vakcinu, a najviše je i uvezeno.

"Imali smo i druge vakcine dostupne, tako da je lako zaključiti koju su do sada vakcinu građani najviše tražili", rekla je direktora RFZO-a.

Za kojom god vakcinom da bude potražnja imaćemo ih, "Moderna" će biti dostupna u poslednjem kvartalu, apsolutno će biti u dovoljnim količinama, kaže ona.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, podseća da je SZO rekla da nema dovoljno podataka o efikasnosti mešanja vakcina i da pozdravlja ispitivanje.

"Jasan je stav našeg stručnog komiteta da se treća doza preporučuje rizičnim grupama i Krizni štab je doneo odluku da rizične grupe treba da prime treću dozu jer posle šest meseci dolazi do pada imuniteta, ali je preporuka da prime onu vakcinu koju su primili ranije dok se ne završe studije", kaže Radojević Škodrić.

Ovog momenta treba da se postigne kolektivni imunitet jer nas, kako ističe, štiti od razvoja teške faze bolesti i važno je da sprečava razvoj novog soja, novih mutacija.

Ponavlja da se u poslednjem kvartalu očekuje "Moderna".

Kako stojimo sa lekovima za lečenje korone

Direktorka RFZO-a kaže da smo apsolutno svedoci da od marta imao lekove ne samo u dovoljnim količinama nego i sve ključne lekove koji su se pojavili.

"Mi smo među prvima imali, lekovi u protokolu su svi dostupni i ima ih u dovoljnim količinama, stalno kako se smanjuju zalihe, nabavljamo nove", podvukla je ona.

Govoreći o efikasnosti lekova, kaže da su efikasni, lekovi se primenjuju prema preporuci struke. Nisu svi lekovi za svaku fazu bolesti, postoje kriterijumi.

"Naša dužnost kao države je da obezbedi dostupnost lekova svim pacijentima u dovoljnim količinama", istakla je direktorka RFZO-a.

Prema njenim rečima, postoji tačno određeno kada, kome i u kom momentu se daje, u zavisnosti od toga da li imate druga oboljenja, a zavisi i od faze bolesti.

Kome se vraća novac za pi-si-ar i antigenske testove

Prema rečima direktorke RFZO-a, novac se vraća svima koji su platili testiranje, a nisu uradili test iz bilo kog razloga.

"Ne postoji slučaj da je građanin uplatio, a nije mu vraćen novac ukoliko nije urađeno testiranje. Na sajtu RFZO-a se nalazi zahtev, instrukcija kako se popunjava zahtev i da građani sačekaju vreme, jer Fond to mora da iskontroliše", objasnila je.

U Kragujevcu se od marta vodi istraga zbog krađe testova za proveru antitela, koji su nestali iz Instituta za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, u Kragujevcu je direktor prijavio nestašicu 1.000 testova, radi se kontrola svega što se nabavlja, prijavljeno je policiji i tužilaštvu, konstatovano je stanje i sada će se to rešavati.

Šta je na kraju bilo sa obdukcijom obolelih od kovida

Direktorka RFZO-a kaže da nisu rađene obdukcije kovid pozitivnih, poštovala se preporuka SZO, to su pacijenti koji su pi-si-ar negativni, a njihova klinička slika je bila sumnjiva na kovid.

Ukazuje na to da je kovid virusna infekcija i daje kliničku sliku i nalaz obdukcije je identičan kao kod svih virusnih infekcija.

"Vi i kod pi-si-ar pozitivnih možete da konstatujete da se samo radi o virusnoj infekciji. Svi nalazi tih sumnnjivih su ukazivali samo na virusnu infekciju, i makroskopski i mikroskopski nalaz", istakla je ona.

Treba da znamo, dodaje, da ne postoji specifičan radiološki nalaz za kovid, "pošto je kornavirus dominantan i kliničari posumnjaju da se radi o koroni".

Pacijenti i lekari – testiranje

Sanja Radojević Škodrić kaže da lekari, s vremena na vreme, rade testiranje.

"Svim zdravstvenim radnicima se radi testiranje u tačno određenom periodu, odgovornost je na direktoru da to sprovodi, a logično je da tražimo to od pacijenata, moramo da se pridržavamo svih mera i vidimo da je pi-si-ar test, za sada, jedini zlatni standard", zaključila je direktorka RFZO-a.

Izvor: b92.net