NOVA SEDNICA Kriznog štaba u 15h: Na stolu će se nalaći DVE TEME!

Posle višenedeljne pauze danas ponovo zaseda Krizni štab. Sednica je zakazana u 15 časova. Dve su glavne teme.

Nova sednica kriznog štaba, foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ
Nova sednica kriznog štaba, foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ
.

To su četvrti talas koronavirusa izazvan delta sojem čiji se pik očekuje najkasnije u septembru i uvođenje treće doze vakcine za koju će se preporuka znati u narednih dve nedelje.

Brojke obolelih u Srbiji za sada su pod kontrolom, ali je primetna tendencija širenja virusa. Trenutak za alarmiranje i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se sprečilo masovno razboljevanje kakvo smo imali u prethodnim talasima.

Ipak, na današnjoj sednici ne treba očekivati bilo kakve mere posebno ne one na koje smo navikli vezano za radno vreme, kafiće, tržne centre. Krizni štab se okuplja da bi se razmotrila trenutna situacija i otpočele neophodne pripreme kako bi se četrtvi talas korona virusa što više suzbio, piše "Blic".

Ulazak delta soja u Srbiju, značajno virulentnijeg od pređašnjih varijanti virusa, doslovce je upaljena crvena lampica za uzbunu. Kako navode domaći virusolozi delta varijanta virusa korona u našoj zemlji, dokazano ima povećanu sposobnost širenja, duplo veću od originalne vuhanske varijante i oko 50 odsto više od alfa, britanske varijante koja je i dalje dominantna u našoj zemlji. Trenutno je delta soj prisutan u više od 90 zemalja sveta. U pojedinima, poput Velike Britanije, od ukupnog broja obolelih 80 odsto je inficirano ovih sojem.

Prema procenama virusologa sredinom septembra može se očekivati da će delta soj i u Srbiji biti dominantan uzročnik oboljevanja.

Iako je reč o još uvek malim brojkama, u Srbiji je za deset dana broj zaraženih porastao za 20 odsto.

Uz opomonjući novi soj nameće se i neophodnost vakcinacije posebno među mlađima, ali i primene treće doze vakcine. Premijerka Ana Brnabić kaže da je imala sastanak sa nacionalnim timom za imunizaciju i da je razgovor bio o trećoj dozi vakcine.

"Tim za imunizaciju trenutno vodi svoje studije, takođe gledaju i analize proizvođača vakcina, ali i praksu nekih drugih zemalja i preporuke SZO. Dogovor je da će do 23. jula dati svoje mišljenje Kriznom štabu, koji će do 1. avgusta dati svoju preporuku za primenu treće doze", rekla je premijerka.

Treća doza vakcine gotovo da više nije upitna i ne samo u Srbiji. Jedino što se trenutno istražuje u svetskim centrima je mešanje različitih vakcina i kome sve davati treću dozu.

Izvor: B92