Info

Od danas NOVA PRAVILA u Grčkoj: Zbog širenja kovida-19, vraćene restriktivnije mere za restorane, noćne klubove i kafiće

Nova pravila stupaju na snagu danas, a odnose se na ograničenja u radu kafića, barova i noćnih klubova.

08.07.2021. - 08:35h
Grčka
Grčkafoto: By Nikolaos Tamvakis / Shutterstock

Zbog širenja kovida 19, grčke vlasti vratile su ove nedelje restriktivne mere za restorane, noćne klubove i kafiće.

Pravila važe od danas, a njima se zabranjuje posluživanje gostiju koji stoje.

"To je korak nazad koji će svakako uticati na turizam, no čini se nužnim kako ne bi izgubili ostatak leta. Bićemo strpljivi", rekao je Iljas Babacikos, vlasnik kafića na plaži u atinskom obalnom predgrađu Alimosu.

Zdravstveni radnici su zabrinuti oko nedavnog rasta broja novozaraženih koronavirusom i pojavom delta soja kovida 19, piše b92.net.

U utorak je bilo 1.797 novozaraženih, što je dvostruko više nego dan ranije.

Babacikos je rekao kako će biti teško da se ljudi kontrolišu, ali je izrazio nadu da će gosti poštovati mere, prenosi Rojters.

Vlasti su u utorak objavile da se veliki deo novih slučajeva odnosi na mlade i da je to povezano sa posećivanjem mesta za zabavu.

Vlasti su upozorile da će lokali koji krše nova pravila biti strogo kažnjeni, a oni koji se više puta ogluše o njih, izgubiće dozvole za rad.

"Smatram da je ovo pogrešna odluka, jer je u kafićima koji su namenjeni da u njima gosti stoje, jako teško reći nekome da mora da sedne", kaže Marios Markou, vlasnik kafića u središtu Atine i dodaje da će ovo napraviti mnogo štete.

Vakcinisano je gotovo 38 odsto grčke populacije, a vlada nizom inicijativa motiviše stanovništvo da se vakciniše, uključujući novac i besplatne mobilne podatke za mlade. Cilj je da se do jeseni vakciniše 70 odsto stanovništva.

"To je neželjeni razvoj događaja, ali shvatamo zašto se događa",izjavio je Kosmas Teodoridis, gost kafića u grčkoj prestonici.

Izvor: B92.net, Jutarnji.hr