Krizni štab doneo odluku: Od ponoći NOVE MERE - Ko sve sme da radi, a ko će večeras zaključati svoja vrata?

Završena sednica Kriznog štaba. Donete nove mere. Od sutra, do ponedeljka, režim rada i života bude kao prošlog vikenda.

foto: Prva Tv
foto: Prva Tv
.

Ništa sem prehrambenih prodavnica, pumpi i apoteka neće moći da radi. Pošte i druga javna preduzeća će raditi, vrtići takođe.

Sve se zatvara u sredu, četvrtak, petak, subotu i nedelju. nema policijskog časa izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba saopštila da će se najnoviji presek stanja uraditi za vikend.

"Ovo je kompromisno rešenje, vidite da smo dugo i žustro raspravljali. Tri stvari smo pokušali da spojimo: zdravstveni sistem, ekonomiju i mentalno zdravlje ljudi", kazala je premijerka i ponovila da je medicinski deo tražio i merte oročene na 14 dana.

Istakla je i da je o svemu razgovarala s predsednikom Srbije, kao i o mladim ljudima koji trpe veliki pritisak, kao i o ekonomiji, ali i sa ministrom finansija zbog velikog dela privrede koji trpi zbog mera.

"Očekujemo da u narednim nedeljema masovna vakcinacija počne da daje rezultate. nežemo, naravno moći odmah da proglasimo pobedu. Ali, trudimo se svaki dan da nađemo najbolji odgovor na krizu u kojoj se nalazimo", kazala je ona i dodala da je jedini put iz ovoga "vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija".

Premijerka je potom rekla i da je zamolila predsednika Srbije da pozove kineskog kolegu i zamoli da nam ranije od dogovorenog stigne velika koločina "Sinofarm" vakcina. "Imamo i stićiće još vakcina, Sputnjika, fajzera. Imamo i Astrazeneku, koja je odličnba vakcina ali je na žalost protiv nje pokrenuta kampanja. Mi smo sigurni u tu vakcinu, i svaka vakcina je bolja od ne vakcinisanja", kazala je ona.

"Vrtiće ne zatvaramo, i niži razredi kući"

Nakon sednice Kriznog štaba, premijerka rekla da se vrtići neće zatvarati.

S druge strane, đaci nižih razreda osnovnih škola koji su do sada išli na nastavu u škole, najverovatnije od ponedljka prelaze na onlajn nastavu.

To je apsolutno preporuka Kriznog štaba, a nismo to sada odmah uradili jer smo ostavili prostora roditeljima i školama da se pripreme.

.

Izvor: B92.net