Sahranjen mitropolit Amfilohije

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u podgoričkom hramu Hristovog vaskrsenja.

Sahrana mitropolita Amfilohija, foto: Tanjug/ AP photo/ Risto Božović
Sahrana mitropolita Amfilohija, foto: Tanjug/ AP photo/ Risto Božović
.

Nakon održanih govora nad odrom mitropolita Amfilohija krenuo je molitveni hod oko Hrama u kojem je mitropolit sahranjen.

Sahrani je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se poklonio pred odrom pokojnog mitropolita.

Sa Vučićem su došli i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević. Mandić je nakon što je ušao u hram, ubrzo izašao. Prisutan je i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gde je veliki broj građana prošao kako bi odali poštu.

Telo mitropolita bilo je u Hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele mogli su da se oproste od Amfilohija u mimohodu.

Ranije danas služena Sveta liturgija, koju je predvodio patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, a nakon toga i opelo i sahrana.

Amfilohije je prema sopstvenoj želji sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a na dan sahrane u svim manastirima, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od korona virusa.

Izvor: Tanjug