Info

Vučić: Biće ovo najgori dan, oštro ćemo sankcionisati one koji ne poštuju mere

Završen je sastanak predsednika Srbije s rukovodiocima svih kovid bolnica. Očekuju se nove mere. 

28.10.2020. - 13:14h
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučićfoto: video_media_lib

Presednik je rekao da je do 12 sati broj novozaraženih danas bio 1.195 osoba, od kojih je najviše zaraženih u Beogradu.

"Uz zabrinjavajuće brojke situacija je značajno bolja nego u svim drugim delovima Evrope. Zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju, a pričali smo i o tome kako da im ukažemo poštovanje, i doneta je odluka da svi zdravstveni radnici, njih 120.000 u sistemu, dobiju jednokratnu podršku od 10.000 din", kazao je Vučić.

Rekao je da na današnjem sastanku nije govoreno o novim merama, jer će o njima govoriti Krizni štab. Ali, kada je reč o tim merama, predsednik je naveo da će prekršioci biti najstrožije sankcionisani.

"Oštro ćemo sankcionisati, veoma oštro, one koji ih ne poštuju i to ćete videti u danima pred nama. Drugog izbora nemamo", rekao je Vučić i dodao da će najstrože mere, poput policijskog časa biti uvedene samo ako upadnemo u "ambis" .

On je naveo i da mnogi odbijaju da idu u Arenu i njima je poručio da onda sami snose odgovornost za svoje i zdravlje drugih. Takođe, veliki je broj, kako kaže, zaraženog medicinskog osoblja.

Od ključnog značaja je da nam se u bolnicama ne pojave i grip i korona, kazao je predsednik i dodao da je Srbija nabavila dovoljno vakcina protiv gripa a da će nabaviti i dovoljno vakcina protiv korone, iako je sada velika borba u svetu oko toga.

"Ali, u prednosti je i onaj ko ih nabavi mesec dana ranije. Mi smo potpisali predugovore, i trebalo bi da nam stigne minimalna količina do nove godine, rekao je predsednik Srbije. Do marta treba da stigne 350.000 ali to neće biti dovoljno", dodaje.

Niko nije rekao da treba da prestanemo da živimo, ali nije u redu da se vara država, pusti splav da pluta... Ne radimo mi ovo znog nas, kazao je on.

Podsetimo, gotovo je dupliran broj hospitilizovanih u odnosu na prošli ponedeljak. Juče je bilo nešto više od 1.000, a raste i broj osoba na respiratorima.

Izvor: B92.net