Info

Kon: Virus je probio tu preventivnu barijeru i ušao je u narod. Moramo da razmišljamo da su veliki skupovi mesta za izbegavnje

"Cela strategija se oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti. Mi u Beogradu imamo goru situaciju nego što je bilo u aprilu. Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta superprenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Moramo da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj.", rekao je dr Kon gostujući na Prvoj televiziji.

12.07.2020. - 11:32h

On je rekao da su sva mesta na kojima je velika gužva za izbegavanje.

"Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz... vi ne možete tu uvek da kontrolišete socijalnu distancu", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

"SZO je izašla bez dokaza za prenošenje vazduhovom, ali je bilo naučnika koji su izneli tezu da je moguće da je virus ostao negde gde je bilo zaraženih", objašnjava Kon.

On je rekao da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije. Takođe, kaže da se nada da do vanrednih mera neće doći.

"Mi nemamo baš mnogo izlaza. U daljem povećanju aktivnosti nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje", rekao je dr Kon.

"Mi lekarima ne možemo da pomognemo, oni su heroji ovog trenutka. Ono kako možemo da im pomognemo jeste da mi radimo na tome da se virus suzbije", smatra epidemiolog.

Doktor Kon je odgovarao na brojna pitanja koja su mu postavljali gledaoci jutarnjeg programa, pa pogledajte detaljnije u video-prilogu.