Od danas počinju da rade kafići i restorani, a kakva su pravila ponašanja i da li sme da se koriste klima i ventilacija?

Restorani i kafići od danas mogu da otvore vrata za goste, ali po posebnim merama zaštite od korona virusa. Maske i rukavice su obavezne za konobare, a u restoranu će moći da boravi jedan gost na 3,5 kvadrata. Da li su završene sve pripreme i hoće li više ugostitelja ipak sačekati kraj vanrednog stanja kako bi otvorili svoje lokale? O tome u "Jutru" razgovaramo sa predsednikom Udruženja beogradskih ugostitelja, Nikolom Dimitrijevićem.

.

"Svi uglavnom čekaju da se ukine vanredno stanje i da počne da radi prevoz”, objašnjava Dimitrijević i dodaje:

"Mi ćemo primeniti sve preporučene i obavezne mere, jer jedino tako možemo da garantujemo da možemo da zaštitimo gosta koji se odluči da dođe. Mislim da neće biti jednostavno popuniti i taj mali kapacitet”.

"Oni koji imaju dobru koncepciju lokala, moći će da iskorite i do 50 odsto kapaciteta prostora. Ali ja mislim da preko 40 odsto neće biti moguće. Znači od 100 mesta, imaćete 40 popunjenih sada, u ovim uslovima”.

A koje mere su preporučene kada je reč o klimatizaciji i da li postoji otpor među zaposlenima u ugostiteljskim objektima, poslušajte u prilogu u nastavku: