Info

Vučić: Nadam se da ćemo ukinuti vanredno stanje do kraja meseca, jedva čekam

"Do 20. aprila mislim da se rešava naša sudbina prema virusu i zato je potrebna discpilina", kaže predsednik.

10.04.2020. - 12:11h

Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, od samog početka Niš je bio na udaru korona virusa, ali je siguran da će odgovornošću uspeti da ga pobede.

"Došao sam kao predsednik da kažm narodu svih okruga i narodu u Nišu da je država uz njih", istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučićfoto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

Doneta je odluka da zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih u Pčinjskom okrugu bolnica u Leskovcu postaje kovid bolnica, kao i kompletna zgrada Kliničkog centra Niš osim Urgentnog centra.

"I ovako su naši kapaciteti na izmaku, nemamo više bolnica, nije lako pronaći ni smeštaj i zato molim ljude da ne zamere kada im se kaže da se ide na neko mesto, a ne na ono gde bi želeli", rekao je predsednik u Nišu i dodao da su određeni dodatni objekti koji bi primali najlakše pacijente, jer je "Čair" pun.

"Na kraju ćemo pripremiti i nišku kasarnu i hotel Nais, i druge hotele za njih."

Navodi da je narednih 10 dana ključno.

"Do 20. aprila mislim da se rešava naša sudbina prema virusu i zato je potrebna discpilina", kaže predsednik.

U narednim danima Srbija će biti u stanju da napravi 50.000 kutija leka koji liči na hlorokin.

"U svoj ovoj nesreći srećan sam što smo uspeli da napravimo moderan Klinički centar", kaže predsednik objašnjavajući da bi bez toga bila "kataklizma".

Sledeći problem na koji predsednik želi da ukaže i najavjuje da će se tim problemom sve više baviti, jeste ekonomija.

Kako navodi, 9.000 kutija hlorokina pronađeno je u jednom Kliničkom centru, dok u nekim zdravstvenim ustanovama ovog leka nema uopšte.

"Prosledite to u svaki dom zdravlja, dajte da lečimo ljude, sa jednom kutijom možemo 4 do 5 pacijenata da obezbedimo", kaže predsednik.

Navodi i da se nada da ćemo pobediti "ovo zlo" i da ćemo biti ponosni. Posebno se zahvalio medicinskim radnicima koji su najteži posao primili na sebe.

"Hvala i onima koji su naglo povredili ligamente i mali prst na levoj ruci i čekali da traže bolovanje. Čekaćemo da se vrate sa bolovanja", kaže, ali i dodaje da će one najhrabrije odlikovati na Vidovdan.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da se nalazimo u teškoj nedelji, ali će sve do Vaskrsa rasti broj obolelih i umrlih.

"Posle Vaskrsa prognoza je da će početi da opada broj obolelih i onda ćemo do kraja aprila imati pad", kaže Tidorović.

Navodi da je u ovom trenutku neophodna gvozdena disciplina, a ono što građani mogu da pruže kao svoj doprinos jeste da se pridržavaju svih mera koje su predložene.

"Ovih 14 dana da budemo disciplinovani, da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije nego pitanje civiizacije. Ako pratimo šta se oko nas događa, neophodno je da shvatimo da smo izbegli italijanski scenario, imamo srpski", kaže Tidorović koji smatra da smo uspeli da održimo epidemiološku krivu, iako je krenula uzlazno.

Na pitanje kako komentariše pisanje hrvatskih medija protiv njega samog i vojske, Vučić navodi da mu ne smeta.

"To je za mene pohvala, da budem iskren. zato što prvi put posle mnogo decenija, da ne kažem vekova, Srbija brže napreduje od Hrvatske", kaže predsednik Vučić i dodaje:

"Rekao sam za 10 godina da ćemo ih prestići, sad vam kažem da ćemo za sedam ili osam. Mržnju razumem, ne opravdavam je".

Na pitanje o pisanju medija o zdravstvenom stanju njegovog sina, predsednik dodaje da kada je imao zdravstvenih problema nije želeo da obavesti javnost, ali je nakon toga shvatio da je važno obavestiti ljude da je njegov sin od 22 godine zaražen.

"Više ni reč nisam rekao, jedno što se nadam da ću dočekati da dođe na Sajam, posle Sajma će otići kući. Nadam se", kaže predsednik i navodi da će biti testiran ako lekari budu smatrali da je potrebno.

Tražio je i od novinara da lekare više ne pitaju za njega.

"Dođite i pitajte mene. Mene ne možete da pobedite", kaže predsednik.

Kako navodi, on je odgovoran čovek i razgovarao je sa dr Goranom Stevanovićem nakon što je saznao da mu je sin zaražen.

"Samo se pustite da sam brinem svoje brige i nemojte da brinete za mene, molim vas, jer znam da nikada niste brinuli", kaže predsednik.

"Video sam sina, volim ga beskrajno i neću da vam se pravdam, ali bio sam na odgovarajućoj udaljenosti", objašnjava.

Na pitanje da li je obilaženje gradova i odnošenje respiratora kampanja, on poziva političke protivnike da urade isto makar bilo i kampanja.

Navodi i da bi bilo pitanje da li bi Niš preživeo da Klinički centar nije izgrađen još i dodaje da je "naše da kao država pokušamo da uradimo sve da podignemo ekonomiju, a pre toga sačuvamo živote".

"Nadam se da ćemo biti u poziciji da ukinemo vanredno stanje do kraja meseca i jedva čekam".

Izvor: Tanjug, B92.net