Info

Vučić nije stigao do sela Banje, javio se meštanima telefonom: Nisam hteo da ugrozim vas i vašu bezbednost

Stotine Albanaca, među kojima i veterani OVK, blokirali su bagerima i balvanima put prema selu Banje. Uprkos odluci kosovske vlade, predsednik Vučić je krenuo tamo, ali je na putu zaustavljen od strane kosovske policije.
09.09.2018. - 09:47h
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kolona sa predsednikom Srbije je zaustavljena na putu ka selu Banje i on se uputio ka Kosovskoj Mitrovici.

Mestanima sela Banje obratio se telefonom.

"Nisam mogao da prođem dalje jer nisam hteo da ugrozim vas i vašu bezbednost. Vaša država biće uz vas", poručio je telefonom Vučić meštanima.

Vučić je u Kosovskoj Mitrovici naglasio da su se danas na KiM ponašali "kao mala deca pre obdaništa, jaslica, da bi oni mogli da kažu - tako kažu iz Prištine".

"Igrali se, palili neke zamišljene lomače, neki vole puške da spremaju, šta ćete. Ja ih na puške neću pozivati i neću dozvoliti da se puškama iživljavaju nad našim narodom", zaključio je.

Kako je ranije javio RTS, u selu Trnava su se čuli i rafali. Kako je naveo ministar odbrane Aleksandar Vulin, blokade prave naoružani veterani terorističke OVK i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

Prema nezvaničnim informacijama na koje se poziva RTS, organizatori blokada su predsednici opština u Drenici po nalogu Kadrija Veseljija. RTS navodi i da Kfor i KPS ne mogu da garantuju bezbednost.

Na snimcima koje je RTS emitovao vidi se veća grupa demonstranata na putu, među kojima su bili i oni koji su pokazivali rukama znak albanskog dvoglavog orla i nosili transparente protiv posete Vučića Kosovu i Metohiji.

RTS podseća da je Srbica u potpunosti naseljena Albancima, a da se u selu Banje nalazi oko 300 srpskih kuća. Takođe, RTS saznaje da se očekuju masovniji protesti i blokade i da je sve više naoružanih ljudi na terenu.

Vučić je, inače, danas nastavio dvodnevnu posetu KiM uručivanjem donacije Kliničko bolničkim centrima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a potom i posetom radovima na izgradnji naselja "Sunčane doline" u Zvečanu.

Foto Tanjug/ Rade Prelić
Foto Tanjug/ Rade Prelić

12.00 - Predsednik Srbije je doček himnom na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

11.27 -
Na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici počeo je program, tokom kojeg će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti građanima. Na trgu, kod spomenika caru Lazaru, gde je postavljena bina, okupio se veliki broj građana sa srpskim zastavama.

11.10 - Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić položio je venac na mesto gde je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović. Sa njim je bila i supruga ubijenog Ivanovića, Milena.

10.54 - Albanci u mestu Vojteš, na pravcu iz južne Kosovske Mitrovice ka mestu Banje, na barikadi od zapaljenih guma, gađali su flašama ekipu Tanjuga.

10.45 - Predsednik Vučić je na putu za Kosovsku Mitrovicu i meštanima sela Banje obratito se telefonom.

10.35 - RTS nezvanično saznaje da je predsednik Vučić na putu za Kosovsku Mitrovicu.

10.33. - Kako B92 nezvanično saznaje, predsednik Srbije pregovara sa kosovskom policijom ali KPS kaže da "po naređenju vlade u Prištini dalje ne mogu da ga puste jer ne mogu da garantuju za njegovu bezbednost".

10.30 - Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će Vojska Srbije poštovati odluke predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića i da će sve što on bude naredio biti sprovedeno.

10.22 - Predsednik Vučić nalazi se u koloni Kfora koja je na putu ka selu Bane zaustavljena na barikadama, javlja Javni servis. Kako se navodi, u toku su pregovori s policijom

10.10 - Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopštio je danas da odluka o zabrani posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Drenice stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

09.47 - Vučić krenuo ka selu Banje, uprkos odluci kosovske vlade. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će pokušati da dođe do sela Banje, a ako ne bude uspeo, doći će nekom drugom prilikom.

09.45 - Kod barikade je jedna patrola Kfora, sa dva pripadnika te misije, kao i KPS, koji ne dozvoljavaju prolaz izveštačima Tanjuga. Oni samo posmatraju događaje, ali ništa ne preduzimaju na uklanjanju blokade. Na mestu na kojem je zaustavljena ekipa Tanjuga je i generalni sekretar vlade Srbije Novak Nedić, koji se takođe bio uputio u srpsku enklavu u Banjama

09.40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros, povodom informacija o blokadi veterana OVK na putu kojim danas treba da prođe ka selu Banje, južno od Ibra, da stvari treba da se rešavaju rečima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

09.15 - Prištinska vlada je donela odluku da se poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića selu Banje otkaže iz bezbednosnih razloga.

09.01 - Prištinski mediji objavili su fotografije i video snimke s barikada na putevima u KiM kojima bi trebalo da prođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

08. 55 - Vučić je obišao Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica. Predsednik Srbije je tom prilikom uručio vrednu opremu i vozila za KBC Mitrovica i KBC Gračanica: dva potpuno opremljena saniteta, moderni ultrazvuk, operacioni sto za ginekološku salu, transportni inkubator, veći i manji doboš za sterilizaciju, materijal za operacionu salu i drugu opremu. Vučić je u KBC razgovarao o dodatnim ulaganjima, kako bi taj Klinički centar bio najbolji i najmoderniji.

Planirano je da oko 10 sati Vučić bude u selu Banje u opštini Srbica, a u podne će se sa gradskog trga u Kosovskoj Mitrovici obratiti građanima.

08.44 - Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da se u ovom trenutku u okolini Drenice, kuda predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da prođe do sela Banje, na pet mesta puca, da to čine naoružani veterani terorističke OVK i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

08.35 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u "Sunčanu dolinu" povratničko naselje u izgradnji koje ceh kada bude završeno primiti više od 350 povratničkih porodica.

08.27 - Ministar policije Nebojša Stefanovic rekao je, povodom blokade puta na trasi posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, da se situacija na Kosmetu usložnjava i da se prati iz minuta u minut.

08.15 - Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je to drenički kraj, poznat po ekstremisitma i najvećim zločinima koje su Albanci počinili.

"Očigledno je da su Albanci nervozni. Ovo nije spontan, već organizovan protest od strane njihovih saboraca i političkog vrha sa ciljem da se poremeti poseta i da se Srbi prestraše", rekao je Ivanović za javni servis.

08.00 - Predsednik Vučić je stigao u KBC Kosovska MItrovica.

Izvor: B92.net, tanjug, beta, rts