Info

Tomislav Nikolić odlazi u penziju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prelomio - 31. maja podnosi zahtev za penziju, piše "Kurir" i dodaje da to da ne znači da će on reći zbogom i politici.
21.03.2017. - 09:45h

Nikolić tvrdi da još nije izvagao, niti se dogovarao da li će i koju funkciju dobiti posle mandata, ali jedno je sigurno - penzija mu ne gine, dodaje list.

"Ispunio sam sve uslove za penziju, jedino me još funkcija drži. Podneću zahtev već 31. maja, čim mi istekne mandat. Imam 65 godina i 45 godina staža, ceo život radim, izuzev perioda služenja vojnog roka", izjavio je Nikolić za "Kurir". 

Na pitanje da li to znači da će se povući i iz političkog života, Nikolić kaže: "To ne znači da ću ići u političku penziju, zasad samo starosna". 

On nije hteo da otkriva sve svoje planove. 

"Kurir" piše da odlazeći predsednik ne mora mnogo da brine za finansije - može da računa na mesečnu penziju od najmanje 104.000 dinara, što je 80 odsto od njegove trenutne plate od oko 130.000. 

Nikolić će i nakon isteka mandata moći da uživa u privilegijama, naravno, ukoliko ne ugovori neku političku funkciju, dodaje list. 

On ima pravo na kancelariju, savetnika i sekretara, obezbeđenje, automobil, status počasnog predsednika, diplomatski pasoš... 

Prema zakonu o predsedniku, on šest meseci nakon završetka mandata prima punu predsedničku platu, a taj period može, na zahtev, da se produži na godinu dana, navodi "Kurir".

Izvor: b92.net/Tanjug