Deda Mraz na tanjiru? Da, dobro si pročitao! Ove godine zabavi se u kuhinji i napravi praznične keksiće u obliku omiljenog dekice. Zamisli njegov osmeh kada ti donese poklone i ugleda tanjir prepun kolačića koji izgledaju baš kao on.Recept za ove preslatke keksiće je jednostavan, a rezultat je toliko sladak da će osvojiti srca svih za stolom – uključujući i Deda Mraza. Ne zaboravi dodati i malo šargarepe za irvase – zaslužili su!Kapa od šećera, oči od bombonaDa bi keksići izgledali savršeno, biće ti potreban kalup u obliku Deda Mraza. Njegova kapa je savršena prilika za dekoraciju crvenom glazurom i šećerom u boji. Brada? Napravi je pahuljastom uz pomoć kremaste bele glazure i sitnih zvezdastih tačkica od krem sira ili puter kreme. Ako nemaš odgovarajući nastavak za zvezdice, posluži se običnom kesom kojoj ćeš odseći vrh – keksići će i dalje izgledati preslatko!Keksići – sastojci:Brašno: 3 šoljePrašak za pecivo: 1 kašičicaSo: 1/2 kašičiceMaslac: 1 šoljaŠećer: 1 šoljaJaje: 1 komadMleko: 1 kašikaEkstrakt vanile: 1 kašičicaPriprema:U velikoj posudi pomešaj brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi, mikserom na srednjoj brzini, miksaj maslac i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta (oko 2 minuta).Dodaj jaje, mleko i ekstrakt vanile, pa miksaj dok se sve ne sjedini. Postepeno dodaj suve sastojke i mešaj dok ne dobiješ homogeno testo.Podeli testo na dva dela. Svaki deo razvaljaj između dva lista blago pobrašnjenog papira za pečenje na debljinu od oko 6 mm. Stavi u frižider na najmanje 30 minuta.Zagrej rernu na 175°C i obloži dva pleha papirom za pečenje. Kalupom u obliku Deda Mraza (oko 11 cm) iseci keksiće i složi ih na pleh, ostavljajući razmak od 2,5 cm.Zamrzni keksiće na 5 minuta, a zatim ih peci dok rubovi ne postanu zlatni (8-10 minuta). Pusti ih da se potpuno ohlade.Krema i dekoracija – sastojci:Maslac: 1 šoljaŠećer u prahu: 5 šoljaMleko: 1/4 šoljeEkstrakt vanile: 1/2 kašičiceSo: 1/4 kašičiceJestiva boja – crvenaCrveni šećerBombone M&M'sPriprema dekoracije:Mikserom na srednjoj brzini miksaj maslac dok ne postane kremast (1-2 minuta).Dodaj šećer u prahu i miksaj na niskoj brzini dok smesa ne postane glatka. Dodaj mleko, vanilu i so, pa nastavi da mešaš dok se sve ne sjedini.Dve trećine kreme prebaci u kesu za ukrašavanje sa zvezdastim nastavkom. Ostatak kreme oboji crvenom bojom.Crvenom kremom premaži vrhove keksića za kapu. Umoči kapu u crveni šećer i pritisni lagano da se izravna.Belom kremom pravi tačkice za bradu i pompon na kapici.Stavi crveni M&M's bombon za nos, a smeđe bombone za oči pomoću malo bele kreme.Uživaj u pravljenju i ukrašavanju keksića – neka praznični duh ispuni tvoj dom! 
Keksići u obliku Deda Mraza su hit za svake praznike! Oduševite društvo ovim receptom!
Pusti mašti na volju i napravi praznične keksiće u obliku Deda Mraza. Ko zna, možda ti omiljeni dekica donese i poseban poklon!
Ilustracija Foto: Veronika Klim/Shutterstock
19.12.2024.|8:46
Izvor: gastro.24sata.hr/Iva Maretić
Podeli:
Najčitanije
Šok u "Zvezdama Granda": Takmičar za mentora zatražio osobu koja ni ne sedi u žiriju
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
30.11.2025. 10:59
DNEVNI HOROSKOP ZA ČETVRTAK 4. DECEMBAR: Ribe imaju sve uslove za USPEŠAN DAN, Rakovi osećaju NESIGURNOST, Strelčevi PROMENLJIVOG raspoloženja
Iako je bilo i boljih dana za horoskopske znake i u ovom će za svakog od njih biti nešto lepo.
4.12.2025. 6:30
DNEVNI HOROSKOP ZA 29. NOVEMBAR: Bikovi su pod PRITISKOM; Rakovima je dan ispunjen dešavanjima, a Lavove stiže UMOR!
Saznajte šta vam zvezde poručuju!
29.11.2025. 6:30
Sanja servirala REMEK-DELO, sudije FASCINIRANE: „Ne dišem dok nosim te tanjire“
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46
„Ja iskreno nisam siguran da sam ikad u životu upoznao čoveka kao što je Jelena“
Prva je uspela da se popne na balkon, gde će saznati kojih još dvoje kolega će joj se pridružiti u finalnim kulinarskim obračunima.
3.12.2025. 22:07