Ipak, otkriven je pravilan način čuvanja lubenica u kuhinji koji može produžiti njihov rok trajanja čak za dodatne dve nedelje, piše Express.Kulinarska stručnjakinja Kristina Orso podelila je savet da je najbolje mesto za čuvanje lubenica taman prostor udaljen od bilo kakvih izvora toplote, kao što su rerna, mikrotalasna pećnica i friteza. Najbolja opcija je staviti lubenicu iza kuhinjskog pulta ili na neku policu gde ne dopiru svetlost i toplota.„Kada dođem kući, čuvam celu lubenicu na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Cela lubenica ima duži rok trajanja od nasečene“, objasnila je stručnjakinja.Dalje od drugog voćaIako zvuči čudno, lubenicu treba držati dalje od drugog voća, s obzirom na to da ga ono može pokvariti. Veoma je osetljiva na gas etilen, prirodni hormon rasta koji proizvodi voće poput banane, jabuke i avokada. Previše voća na jednom mestu rezultiraće prevelikom količinom etilena, zbog čega dolazi do truljenja.Lubenice će ostati sveže ako se čuvaju pored ananasa koji proizvodi malu količinu ovog gasa, a može se čuvati i pored agruma i bobičastog voća.Oprezno sa kriškamaNasečene kriške lubenice najbolje je odmah staviti u frižider u posudi sa poklopcem. Velika je verovatnoća da će kriške privući bakterije zbog visokog nivoa prirodnog šećera i soka, pa ih je potrebno držati zatvorene.„Sveže odrezana lubenica gubi vlagu i ukus kada je izložena vazduhu. Najbolji način da se to spreči jeste da se izloženi kraj čvrsto omota plastičnom folijom“, otkrila je stručnjakinja. Zatim se umotane kriške stavljaju u plitku i hermetički zatvorenu posudu, što čini čuda za svežinu.„Manje izrezane komade ili kockice lubenice stavljam na tanjir obložen papirnim ubrusom. Papirni ubrus će upiti sav višak vlage“, rekla je. Papirni ubrus će sprečiti nastanak buđi. Ipak, nasečeni komadi traju samo nekoliko dana jer počinju da gube ukus, a prema rečima stručnjakinje, optimalno je pojesti kriške dan ili dva nakon sečenja.
Lubenicu DRŽITE NA POGREŠNOM MESTU? Ovako će trajati čak dve nedelje duže!
Lubenice su često omiljena poslastica mnogima tokom vrelih letnjih meseci, ali nažalost ostaju sveže samo nekoliko dana.
Ilustracija Foto: kungfu01/Shutterstock
21.7.2025.|9:26
Izvor: net.hr/Dora Jamnik
Podeli:
Najčitanije
Šok u "Zvezdama Granda": Takmičar za mentora zatražio osobu koja ni ne sedi u žiriju
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
30.11.2025. 10:59
DNEVNI HOROSKOP ZA ČETVRTAK 4. DECEMBAR: Ribe imaju sve uslove za USPEŠAN DAN, Rakovi osećaju NESIGURNOST, Strelčevi PROMENLJIVOG raspoloženja
Iako je bilo i boljih dana za horoskopske znake i u ovom će za svakog od njih biti nešto lepo.
4.12.2025. 6:30
DNEVNI HOROSKOP ZA 29. NOVEMBAR: Bikovi su pod PRITISKOM; Rakovima je dan ispunjen dešavanjima, a Lavove stiže UMOR!
Saznajte šta vam zvezde poručuju!
29.11.2025. 6:30
Sanja servirala REMEK-DELO, sudije FASCINIRANE: „Ne dišem dok nosim te tanjire“
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46
„Ja iskreno nisam siguran da sam ikad u životu upoznao čoveka kao što je Jelena“
Prva je uspela da se popne na balkon, gde će saznati kojih još dvoje kolega će joj se pridružiti u finalnim kulinarskim obračunima.
3.12.2025. 22:07