Da li vodite računa gde kupujete sladoled ili vam je važan samo ukus? Možda bi vam ovo prvo bilo bitnije kako se ne biste suočili sa posledicama trovanja. Kako se proizvodi i čuva sladoled na ovim letnjim vrućinama, pitali smo sladoledžiju Veroljuba Šobića koji prvi sladoled u poslastičarnici u Zemunu.„Ako pričamo o kvalitetu sladoleda, 95 odsto sladoleda je higijena, a pet odsto je poštenje onoga koji ga pravi. Ako pravite sa kvalitetnom sirovinom, imate šansu da dobijete i kvalitetan sladoled“, govori Veroljub.Nekada se sladoled kuvao na šerpu, što je apsolutni problem, smatra ovaj sladoledžija, zato što između od 15 do 45 stepeni, da smo u hirurškoj sali, razvijaju se bakterije.„Zato imamo mašinu koja se zove pasterizator, koja jako brzo obara tu kritičnu temperaturu. Kažu da u srcu sladoleda bi trebalo da bude -13 stepeni u trenutku serviranja. Sladoled kada izlazi iz mašine izlazi na -9/-10 stepeni. Hajde da kažemo da ništa ne bi falilo da se proba odmah, malo je mekši, ali bi trebalo da se dohladi“, savetuje on i u tom slučaju stavlja sladoled u zamrzivač.Veroljub nam je u nastavku pokazao kako se pravi sladoled u poslastičarnicama, i koji momenat u procesu pravljenja je ključan zbog čega sladoled u kućnim uslovima nikada ne može da bude dobar...
Zašto nam domaći sladoled nikada neće biti tako dobar kao onaj iz poslastičarnice? Otkrivamo vam tajne pravljenja sladoleda...
Tajne nam je otkrio čuveni sladoledžija Veroljub Šobić.
Ilustracija Foto: tomeqs/Shutterstock
27.6.2025.|8:26
Izvor: Prva TV/A.B.
Podeli:
Najčitanije
Šok u "Zvezdama Granda": Takmičar za mentora zatražio osobu koja ni ne sedi u žiriju
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
30.11.2025. 10:59
DNEVNI HOROSKOP ZA ČETVRTAK 4. DECEMBAR: Ribe imaju sve uslove za USPEŠAN DAN, Rakovi osećaju NESIGURNOST, Strelčevi PROMENLJIVOG raspoloženja
Iako je bilo i boljih dana za horoskopske znake i u ovom će za svakog od njih biti nešto lepo.
4.12.2025. 6:30
DNEVNI HOROSKOP ZA 29. NOVEMBAR: Bikovi su pod PRITISKOM; Rakovima je dan ispunjen dešavanjima, a Lavove stiže UMOR!
Saznajte šta vam zvezde poručuju!
29.11.2025. 6:30
Sanja servirala REMEK-DELO, sudije FASCINIRANE: „Ne dišem dok nosim te tanjire“
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46
„Ja iskreno nisam siguran da sam ikad u životu upoznao čoveka kao što je Jelena“
Prva je uspela da se popne na balkon, gde će saznati kojih još dvoje kolega će joj se pridružiti u finalnim kulinarskim obračunima.
3.12.2025. 22:07