Sladak život: Top pet italijanskih glumaca

Uz Vitorija de Siku, Izabelu Roselini, Moniku Beluči i božanstvenu Sofiju Loren, Marčelo Mastrojani je najslavniji italijanski glumac.

.

Marčelo Mastrojani

Rođen je u Fontana Liriju, malom selu u Apeninima, u provinciji Frocione, Lacio. Marčelo je najpoznatiji po ulozi u filmovima "Sladak život" i " Osam i po", "La Notte", "Razvod na italijanski način", "Juče i Danas i sutra". Dobio je nagradu britanske filmske Akademije, nagradu za najboljeg glumca u Kanu i dva Zlatna globusa.

Sofija Loren

Bez muke kombinujući zanosnu lepotu, žensku zavodljivost i neporecivi talenat, Sofija Loren postala je najuspešnija italijanska glumica u istoriji filma. Na početku karijere, u prvim filmovima, navodili su je kao Sofija Lazaro, u filmovima "Dve noći sa Kleopatrom" (1953) i "Napuljsko zlato" (1954) kojim se i probila kao glumica.

Godine 1958, potpisala je ugovor sa Paramauntom, čime je počela njena uspešna internacionalna karijera, tokom koje je osvojila sijaset Zlatnih globusa. Sofija je takođe bila prva glumica u eri zvučnog filma koja je osvojila Oskara za izvedbu koja nije na engleskom jeziku, zahvaljujući neverovatnom tumačenju Sesire u filmu "Dve žene" Vitorija de Sike.

Monika Beluči

Trenutno je jedna od nalepših italijanskih glumica. Monika je rođena u Umbriji, Italija. Započela je karijeru početkom devedesetih, sporednim ulogama u "La Riffa" (1991) i "Drakula" (1992). Svetsku slavu stekla je ulogama u filmovima "Malena" (2000) i "Otpozadi" (2002).

Ona je takođe i slavni svetski fotomodel. Bila je nominovana za Cezar nagradu, evropske filmske nagrade i MTV filmske nagrade...

Izabela Roselini

Ćerka je filmskih legendi Ingrid Bergman i Roberta Roselinija. Rođena je u Rimu 1952. Počela je da se bavi manekenstvom kada je imala 28 godina, a kasnije je ušla u svet filma. Prvu ulogu imala je u ostvarenju "Pitanje vremena" (1976) Vinsenta Minelija, u kojoj je glavnu ulogu igrala njena majka.

Jedna od najpoznatijih njenih uloga je uloga zlostavljane pevačice u Linčovom remek delu "Plavi somot" (Blue Velvet). Roselinijeva je takođe bila i treća žena slavnog režisera Martina Skorsezea, sa kojim je bila od 1979. do 1982, kao i partnerka legendarnog Dejvida Linča.

Godine 1997, dobila je Emi nagradu za najbolje gostovanje u drama seriji, za pojavljivanje u seriji "Chicago Hope" (1994).

Vitorio De Sika

On je renomirana figura italijanskog neorealizma, proslavljeni glumac i režiser. Rođen je u siromašnoj porodici, a karijeru je započeo kao pozorišni glumac početkom 1920. pre nego što je osnovao sopstvenu kompaniju. De Sika je nominovan za Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Zbogom oružje". Film je dobio negativne ocene kritičara i nije ostvario nikakav finansijski uspeh, ali gluma De Sike smatra se svetlom tačkom tog ostvarenja.