Rastko Janković o hit filmu srpskih bioskopa - “Ključ”: Publika se ne može prevariti

Rastko Janković je popularnost stekao ulogama u filmovima Lajanje na zvezde, Tango je tužna misao koja se pleše, Rođeni sjutra, kao i u TV seriji Ubice mog oca, a sada oduševljava publiku ulogom inspektora Filipovića u filmu “Ključ”.

Foto: Promo / Film Star
Foto: Promo / Film Star
.

Rođen je u Francuskoj, pored srpskih, glumio je i u nekoliko francuskih filmova, a veći deo života proveo je u inostranstvu gde je radio sa popularnim glumcima poput Majkl Medsena i Harvi Kajtela. Jedno vreme, pretežno tokom 90-tih, bavio se i muzikom, a evo šta je glumac u intervjuu za Bilten.rs rekao o svojoj ulozi u filmu “Ključ”.

U filmu Ključ ponovo igrate policajca, kao i u Ubicama mog oca i Senkama nad Balkanom. Da li je to slučajnost, Vaš afinitet i izbor ili Vas tako vide reditelji?

Rekao bih da je u pitanju slučajnost, s tim što je na to uticao i moj izbor, to jest odluka da prihvatim te uloge. Ipak, pomenute uloge su u suštini potpuno različite, kao što je i period u kojima se odvijaju radnje filmova.

Mnogi su primetili da ste lik inspektora Filipovića u Ključu odigrali veoma prirodno. Na čemu ste zasnivali svoj lik?

Inspektor Filipović je specifičan lik, a publika se ne može prevariti kada sebe date u celosti. Imao sam u dosadašnjoj karijeri priliku da radim sa sjajnim glumcima poput Majkl Medsona (Michael Madsen) i Harvi Kajtela (Harvey Keitel) a sigurno da je iskustvo sa njima doprinelo da na jedan drugačiji način predstavim inspektora koji nije samo na strani zakona.

Film beleži veliki uspeh u bioskopima širom Srbije. Šta, prema Vašem mišljenju, privlači publiku da pogleda ovaj film?

Mislim da tome doprinose razni elementi. Do sada nije uradjen film sa ovakvom tematikom, veoma dobra glumačka ekipa, uzbudljiv scenario koji donosi intrigantnu temu borbe za veoma vrednu Vizantijsku relikviju – Konstantinovo blago, zaostavštinu Despota Stefana. Publiku privlači radnja ovog filma, jer je malo drugačija, rekao bih po komentarima onih koji su u bioskopu videli film. Zasluga je svakako cele ekipe na čelu sa rediteljem Markom Sopićem i producentkinjom Milenijom Perišić. Svemu doprinosi i muzika za film koju je radio Nikola Burovac, a muzički pečat filmu je dao i bend Neverne bebe kroz jednu muzičku numeru, kao i orkestar Radeta Čokana kroz pesmu koju izvodi pevačica Ma Ria.

Da li trenutno snimate još nešto što ćemo imati prilike uskoro da gledamo?

Nedavno sam završio snimanje dečijeg filma “Vuk Bobice”, reditelja Sretena Jovanovića i u toku je snimanje filma o Knezu Mihajlu u režiji Milorada Milinkovića, ali ne bih mogao za sada više detalja da otkrijem.

Malo se zna o Vašem privanom životu, a mnoge Vaše obožavaoce, posebno dame, zanimaju te informacije. Možete li da podelite s nama neke detalje? Kako izgleda Vaš život kada niste ispred kamere, čemu posvećujete svoje slobodno vreme?

O mom privatnom životu vrlo retko govorim, skoro nikada, mada razumem da to interesuje publiku. Svima nam se život promenio u poslednje dve godine, više smo se okrenuli sebi, postavili prioritete… Ima perioda kada volim da se osamim, ali to nije često. Najbolje napunim baterije kada pobegnem vikendom od gradske gužve u prirodu, što se u poslednje vreme retko dešava zbog obaveza i posla.

Izvor: Bilten.rs