Provedite noć sa Džonijem Depom!

„Svini Tod: Pakleni berberin iz ulice Flit“ na programu je večeras od 23:45h. Dovoljno da se podsetimo maestralne uloge seksi tipa? Dovoljno.

.

Džoni Dep tumači naslovnu ulogu čoveka nepravedno osuđenog na zatvor koji se zaklinje na osvetu, ne samo za tu okrutnu kaznu, već i zbog razornih posledica onoga što se desilo njegovoj ženi i kćeri.

Kada se vrati da ponovo otvori svoju berbernicu, Svini Tod postaje Demonski berberin iz Flit Strita koji je "obrijao glave gospode za koju se posle toga više nikada nije čulo".

Iako ima nekih koji tvrde da je Svini Tod zaista postojao i da je odgovoran za 160 ubistava u 18. veku u Londonu, šire je prihvaćen stav da je on izmišljen lik koji je prvi put predstavljen javnosti u priči pod nazivom „Niska bisera: romansa“, koju je napisao Tomas Peket Prest 1846. godine.

Prema legendi, Tod bi prerezao svojim mušterijama grkljan dok bi sedele u berberskoj stolici, a potom bacao tela u podrum, gde bi ih isekla i upotrebila kao fil za pite njegova saučesnica, udovica gospođa Neli Lovet. Ona je potom te pite prodavala ljudima koji ništa nisu sumnjali.

Tod je bio uhapšen bez incidenta, ali kada su vlasti stigle u Bel Jar po gospođu Lovet, njene mušterije su saznale za ubistva i za činjenicu da su pojeli deo žrtava. Gomila je pokušala da je linčuje na licu mesta, ali je brzo odvedena u zatvor Njugejt. Priznala je svoje i Todove mračne poslove pre nego što je počinila samoubistvo, dok je Todu odobreno suđenje. Presuđeno je da je kriv i obešen je.

Javnost je gladno pratila te događaje, a novinski izdavači su iskoristili to da povećaju prodaju svojih listova.

Reporteri su kombinovali glasine s činjenicama, senzacionalizujući priču na takav način da je Svini Tod ubrzo postao glavna tema tabloida i predmet urbane legende; upravo zbog tih brojnih verzija priče nema tačnog opisa Todovog izgleda.

Očigledna popularnost ovih priča o stvarnim zločinima u kombinaciji sa sve većim brojem čitalaca inspirisala je nastanak jeftinih časopisa u delovima koji su prodavani za jedan cent.

Zbog teme i kvaliteta tekstova, uskoro su postali poznati kao Jeftini krvavi, a kasnije kao Jeftini užasni. Najpopularniji od tih Jeftinih užasnih bila je priča Tomasa Peketa Presta iz 1846. pod nazivom „Niska bisera“, u kojoj je glavni lik bio pakleni berberin po imenu Svini Tod. Nije prošlo mnogo vremena a ta krvava priča je adaptirana za pozorište.

Uskoro je Tod bio toliko ozloglašen da mu je jedini konkurent bio drugi londonski ozloglašeni serijski ubica iz 19. veka — Džek Trbosek.

Noćas, Džoni Dep postaje Svini Tod...

Više o filmu otkrijte ovde:

Svini Tod: Pakleni berberin iz ulice Flit

Izvor: Prva TV, Krstarica