Napadni obožavaoci - noćna mora za poznate!

Proganjali su Selenu Gomez, pojavljivali se ispred kuća Hale Beri i Sandre Bulok, neki su uspeli da se neprimentno ušunjaju u domove poznatih, i to uprkos gvozdenim kapijama, visokim ogradama i čuvarima.

.

"Stalkeri" - obožavaoci, često neuravnotežene osobe, koji opsedaju poznate ličnosti, jedna su od najgorih noćnih mora slavnih.

Privatna obezbeđenja, policija i tužilaštvo vrlo često su u nemogućnosti da predvide namere pojedinih obožavalaca koji mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju za slavne ličnosti kao što su Madona, Stiven Spilberg, Rajan Sikrest, Paris Hilton i mnogi drugi iz industrije zabave, koji su bili prinuđeni da zaštitu potraže na sudu.

Tu mogućnost velikim delom duguju nesrećnoj Rebeki Šefer, glumici i manekenki koja je ubijena pre 25 godina.

Šefer, koja je tada imala svega 21 godinu, ubijena je 18. jula 1989. ispred svog stana u Los Anđelesu. Ubica je bio psihički poremećen obožavalac Robert Bardo, kome je mlada glumica otvorila vrata misleći da je kurir koji je trebalo da joj donese scenario za film.

Brado je prethodno Šeferovoj slao mnogobrojna pisma i uhodio je u studiju gde je radila. Do njene kućne adrese došao je posredstvom privatne detektivske agencije.

On je danas u zatvoru, osuđen je na doživotnu robiju bez prava na pomilovanje.

Šeferina smrt je označila prekretnicu jer je dovela do donošenja zakona o uhođenju, najpre u Kaloforniji 1990, nakon čega su i druge države u sastavu SAD, ali i Kanada, Australija, Holandija, Belgija, Irska, Velika Britanija, Austrija i Nemačka uskladile svoja zakonodavstva radi sankcionisanja ovakvog ponašanja.

Ovim zakonom je proganjanje proglašeno krivičnim delom, a uvedene su i mere kojima se ograničava pristup informacijama lične prirode (poput adrese, telefonskog broja, itd).

Formirana je i specijalna policijska jedinica koja sarađuje sa tužilaštvom, advokatima i ljudima iz obezbeđenja zvezda kako bi se "nezgodni" fanovi držali na bezbednom odstojanju.

Izvor: tanjug