Jelena i Novak otkrili glavni cilj fondacije i istakli sa kojim problemom se stalno susreću: I dalje moramo da platimo poreze...

Novak i Jelena Đoković predani su i humanitarnom radu preko svoje fondacije, a u intervjuu su otkrili i koji je najveći problem sa kojim su se susreli u Srbiji.

jelena đoković i novak đoković, foto: Photo by Boris Streubel/Getty Images for Laureu, Getty Images Sport
jelena đoković i novak đoković, foto: Photo by Boris Streubel/Getty Images for Laureu, Getty Images Sport
.

- Tenis mi je omogućio da dobijem pozornicu sa koje mogu da komuniciram sa ljudima, sa posebnim fokusom na mlade, što je glavni cilj Jelenine i moje fondacije. Želimo da motivišemo mlade da budu najbolji što mogu, da veruju u sebe i da je sve moguće. Taj rad nam je veoma važan - kaže Novak u razgovoru, dodajući da su Jelena i on fondaciju osnovali 2007. godine i da su u narednih nekoliko godina pomagali na mnogo planova.

"Pomagali smo u dizanju crkava, škola, pomagali smo ljudima sa različitim bolestima. Bilo je teško pratiti šta je sve urađeno, a onda smo videli izveštaj UNICEF-a da 50 odsto dece ne pohađa nikakve predškolske programe. Razlog za to je delom finansijski, a delom i kulturni jer ljudi veruju da je za dete bolje da raste uz bake i deke umesto u obdaništu. Tada smo shvatili da želimo da se usmerimo na to polje, da u zemlji vladaju pogrešna uverenja o predškolskim ustanovama, da pokažemo koliko su važna za razvoj dece. Danas, skoro 10 godina kasnije, imamo iza sebe oko pedesetak otvorenih predškolskih ustanova", ističe Novak.

"Tamo se zajedno igraju, uče, crtaju, socijalizuju. Vrlo je važno da deca imaju interakciju sa drugom decom, da nauče da dele, da nauče da su svi različiti i da prihvate razlike, da rade u timu. Radimo i sa roditeljima, imamo program baš za roditelje kakav sam bila i ja - one koji žele da budu savršeni, a onda shvate da detetu ne treba savršen roditelj, već roditelj koji ih razume", kaže Jelena Đoković, a prenosi zena.blic.rs.

"Najveći problem sa kojim smo se susreli je taj što sistem fondacija nije razvijen kao, recimo, u Americi. I dalje moramo da platimo poreze na donacije, što je vrlo čudno. Dakle, čak i kada neko donira novac, mi opet moramo da deo sredstava damo državi, što je čudno jer već sve dajemo zemlji. To je filantropija - u osnovi je pomaganje države", zaključuje Jelena, a ona i Novak poručuju da im je osnovni dugoročni cilj da sva deca pohađaju neku od predškolskih ustanova.