Uloge preteške za decu glumce: Džodi kao prostitutka, Natali sa pištoljem...

Među najpotresnije filmove spadaju oni u kojima su protagonisti deca. Iako u mnogima tinejdžere glume već odrasli glumci, u nekima to nije slučaj. Deca glumci su se kroz decenije filmske umetnosti morala hvatiti u koštac sa nekim od najkontroverznijih likova na platnu.

.

Neka od njih su Džodi Foster kao prostitutka Iris u filmu „Taksista“ i Kirsten Danst kao vampirica Klaudeja, odrasla žena vekovima zarobljena u telu devojčice.

Tada dvanaestogodišnja Dakota Fening, koja je počela da glumi još kao šestogodišnjakinja, u filmu „Hounddog“ iz 2007. godine glumila je silovanu devojčicu.

Iako scena u filmu nije (preterano) uznemirujuća, vrlo je eksplicitan njen kontekst, a Dakota je bila itekako svesna toga šta se dogodilo liku koji je tad glumila.

Ali Fening je uvek branila odluke reditelja i producenata da film snime na način na koji je snimljen, želeći da njena uloga bude primer ponašanja koji treba da bude za najgoru osudu.

.

Natali Portman je Oskara dobila za ulogu posvećene balerine koju je karijera stajala mentalnog zdravlja. Ali, svet je upoznao Portman još kao devojčicu u ulozi Matilde u filmu „Profesionalac“.

U njemu glumi štićenicu plaćenog ubice, a u jednoj sceni upravlja pištoljem koji prislanja sebi na glavu. Iz pištolja i puca, a filmskoj ekipi zamereno je i to što Natali u filmu puši cigarete, kao i "neobična hemija" sa muškim protagonistom Leonom. Mnogi kritičari su ceo film doživeli suviše teškim za to da u njemu glumi trinaestogodišnjakinja.

.

Film „Intervju sa vampirom“ nije bio odskočna daska samo za Toma Kruza (koji se do tad već bio proslavio i drugim važnim ulogama) i Breda Pita, već i za tad dvanaestogodišnju Kirsten Danst. Iako na prvu loptu oko njene uloge vampirice nema ničeg spornog, Kirsten je tada glumila zapravo odraslu ženu (vekovima staru), koja je bila zarobljena u telu devojčice. Večno.

U filmu je odlično odglumila sav bes, nemoć i gotovo nervni slom koji je njen lik proživljavao.

.

Gubitak roditelja, život iza bodljikavih žica ratnog logora i rat uopšte nešto su sa čime su se suočili milioni dece u novijoj istoriji,. Ali, jedan trinaestogodišnjak morao je da odglumi takvu sudbinu.

Radi se o Kristijanu Bejlu i ratnom filmu „Carstvo sunca“, u kojem Kristijan glumi dečaka koji od ugodnog života punog ljubavi postaje zarobljenik logora u ratom zahvaćenoj Kini. Bejl je odradio sjajan posao, a u svojoj karijeri nebrojeno puta je pokazao da može da odglumi - sve.

.

Ikona filma „Taksista“ svakako je Robert De Niro. Međutim, svi će se filmoljupci složiti sa činjenicom da bez lika devojčice prostitutke Iris film ne bi bio isti.

Iris, koja je u filmu tinejdžerka, glumi tada dvanaestogodišnja Džodi Foster. Iako je reditelj Martin Skorseze preduzeo sve mere (poput psihološke evaluacije glumice) da ne bi doveo u pitanje njenu sposobnost da podnese tumačenje tog lika, on je i dalje jedan od najkontroverznijih u filmskoj umetnosti.

Sve eksplicitnije scene u filmu ipak je na sebe preuzela njena sestra, ali sama Džodi itekako je bila svesna uloge koju je odlično odglumila.

.

Mislite li da su ove uloge bile previše za psiho-fizički razvoj dece koja su ih odglumila ili mislite da su to mogli da podnesu bez posledica?

Izvor: 100posto.hr