Showbiz vesti

Uloge preteške za decu glumce: Džodi kao prostitutka, Natali sa pištoljem...

Među najpotresnije filmove spadaju oni u kojima su protagonisti deca. Iako u mnogima tinejdžere glume već odrasli glumci, u nekima to nije slučaj. Deca glumci su se kroz decenije filmske umetnosti morala hvatiti u koštac sa nekim od najkontroverznijih likova na platnu.
10.12.2017. - 09:33h

Neka od njih su Džodi Foster kao prostitutka Iris u filmu „Taksista“ i Kirsten Danst kao vampirica Klaudeja, odrasla žena vekovima zarobljena u telu devojčice.

Tada dvanaestogodišnja Dakota Fening, koja je počela da glumi još kao šestogodišnjakinja, u filmu „Hounddog“ iz 2007. godine glumila je silovanu devojčicu.

Iako scena u filmu nije (preterano) uznemirujuća, vrlo je eksplicitan njen kontekst, a Dakota je bila itekako svesna toga šta se dogodilo liku koji je tad glumila.

Ali Fening je uvek branila odluke reditelja i producenata da film snime na način na koji je snimljen, želeći da njena uloga bude primer ponašanja koji treba da bude za najgoru osudu.

Natali Portman je Oskara dobila za ulogu posvećene balerine koju je karijera stajala mentalnog zdravlja. Ali, svet je upoznao Portman još kao devojčicu u ulozi Matilde u filmu „Profesionalac“.

U njemu glumi štićenicu plaćenog ubice, a u jednoj sceni upravlja pištoljem koji prislanja sebi na glavu. Iz pištolja i puca, a filmskoj ekipi zamereno je  i to što Natali u filmu puši cigarete, kao i "neobična hemija" sa muškim protagonistom Leonom. Mnogi kritičari su ceo film doživeli suviše teškim za to da u njemu glumi trinaestogodišnjakinja.

Film „Intervju sa vampirom“ nije bio odskočna daska samo za Toma Kruza (koji se do tad već bio proslavio i drugim važnim ulogama) i Breda Pita, već i za tad dvanaestogodišnju Kirsten Danst. Iako na prvu loptu oko njene uloge vampirice nema ničeg spornog, Kirsten je tada glumila zapravo odraslu ženu (vekovima staru), koja je bila zarobljena u telu devojčice. Večno.

U filmu je odlično odglumila sav bes, nemoć i gotovo nervni slom koji je njen lik proživljavao.

Gubitak roditelja, život iza bodljikavih žica ratnog logora i rat uopšte nešto su sa čime su se suočili milioni dece u novijoj istoriji,. Ali, jedan trinaestogodišnjak morao je da odglumi takvu sudbinu.

Radi se o Kristijanu Bejlu i ratnom filmu „Carstvo sunca“, u kojem Kristijan glumi dečaka koji od ugodnog života punog ljubavi postaje zarobljenik logora u ratom zahvaćenoj Kini. Bejl je odradio sjajan posao, a u svojoj karijeri nebrojeno puta je pokazao da može da odglumi - sve.

Ikona filma „Taksista“ svakako je Robert De Niro. Međutim, svi će se filmoljupci složiti sa činjenicom da bez lika devojčice prostitutke Iris film ne bi bio isti.

Iris, koja je u filmu tinejdžerka, glumi tada dvanaestogodišnja Džodi Foster. Iako je reditelj Martin Skorseze preduzeo sve mere (poput psihološke evaluacije glumice) da ne bi doveo u pitanje njenu sposobnost da podnese tumačenje tog lika, on je i dalje jedan od najkontroverznijih u filmskoj umetnosti.

Sve eksplicitnije scene u filmu ipak je na sebe preuzela njena sestra, ali sama Džodi itekako je bila svesna uloge koju je odlično odglumila.

Mislite li da su ove uloge bile previše za psiho-fizički razvoj dece koja su ih odglumila ili mislite da su to mogli da podnesu bez posledica? 

Izvor: 100posto.hr