Showbiz vesti

Džoli, Gvinet, Mira Sorvino žrtve seksualnog predatora iz Holivuda!

Vlasnk "Miramaksa" iskorišćavao glumice!
11.10.2017. - 13:14h

“Njujorker” je objavio još jedan optužujući izveštaj o istoriji seksualno nedoličnog ponašanja Harvija Vajnštajna u kojem su ga tri žene – glumice Azija Arđento i Lusija Evans i jedna koja je želela da ostane anonimna – optužile za silovanje. Samo nekoliko sati kasnije “Njujork tajms” je izbacio još jednu bombu: Gvinet Paltrou, Andželina Džoli, Rozana Arket i Mira Sorvino ispričale su svoje priče.

Paltrou i Džolijeva su otkrile za “Njujork tajms” da im se Vajnštajn, na počecima njihovih karijera, nabacivao i nudio nepristojne ponude.

– Imala sam u mladosti loše iskustvo sa Harvijem i zbog toga sam odlučila da više nikada ne radim sa njim i upozoriavala sam druge na njega – rekla je Andželina u izjavi za “Njujork tajms” putem mejla.

Ovu neprijatnost doživela je tokom snimanja filma “Nekoliko lekcija o ljubavi” (Playing By Heart) krajem dvedesetih.

– Ovakvo ponašanje prema ženama u bilo kom segmentu života, u bilo kojoj zemlji je neprihvatljivo – zaključila je Andželina.

Gvinet Paltrou je bila detaljnija. Harvi ju je angažovao kada je imala 22 godine da igra glavnu ulogu u adaptaciji romana Džejn Ostin “Ema”. Prema rečima Gvinet, Vajnstin ju je pozvao i hotelsku sobu na Beverli Hilsu na “radni sastanak” koji se sveo na to da je stavio ruke na nju i “predložio mi da odemo u spavaću sobu na masažu”.

– Bila sam dete, bila sam prestravljena, tek sam potpisala veliki ugovor – rekla je Paltrou.

Ona je sve ispričala tadašnjem dečku Bredu Pitu koji je presreo Vajnštajna na jednoj premijeri i rekao mu da drži ruke podalje od njegove devojke. Harvi je potom zapretio Gvinet da nikome ne priča o tome. Pit je potvrdio ove navode “Njujork tajmsa” preko svog portparola.

– Mislila sam da će mi dati otkaz. Dugo se drao na mene. Bilo je brutalno – rekla je Gvinet.

Kasnije je osvojila Oskara za film “Zaljubljeni Šekspir”, takođe u produkciji Vajnštajnovog “Miramkasa”.

– Od mene se očekivalo da čuvam tajnu – rekla je o Harvijevom nabacivanju nakon osvajanja Oskara.

– U ovom trenutku žene moraju da pošalju jasnu poruku da je takvom ponašanju kraj. Da se ovakav način tretiranja žena okončava sada i ovde – poručila je Paltrouo.

Kako dalje navodi “Njujork tajms”, početkom devedesetih Vajnštajn je zamolio Rozanu Arket da svrati do njegovog hotela da uzme scenario. Na recepciji su joj rekli da se popne u njegovu sobu, što joj je bilo čudno. Harvi ju je dočekao u bademantilu, žalio se na bol u vratu i tražio masažu. Ona je pokušala da mu preporuči profesionalnog masera, ali ju je Harvi zgrabio za ruku i povukao je ka svojim preponama. Ona se odmah otrgla.

– Rozana, praviš veliku grešku – rekao joj je.

Odbila je.

– Nisam ja takva devojka. Nikada neću biti takva devojka – rekla mu je dok je izlazila.

Ulogu je dobila neka druga glumica. Rozana je kasnije igrala u “Petparačkim pričama” koje je producirao “Miramaks” ali je rekla da je tokom snimanja izbegavala Harvija.

Ronan Farou, sin Mie Farou, objavio je u “Njujorkeru” sopstvenu istragu vezanu za slučajeve zlostavljanja Harvija Vajnštajna. On je u uvodu napisao da je intervjuisao 13 žena koje su priznale da su, između 1999. i 2015. bile žrtve seksualnih napada nekada jednog od najmoćnijih holivudskih producenta. Među njima su najgore prošle Italijanka Azija Arđento i Lusija Evans.

Arđento je rekla da je Vajnštajn prisilno izvršio nad njom oralni seks 1997. dok je Evansova otkrila da ju je primorao da izvrši oralni seks nad njim 2004.

– Sve vreme sam mu govorila "Ne želim to, prestani, nemoj", pokušala sam da pobegnem ali možda nisam pokušala dovoljno jako. Nisam htela da ga udaram ili se rvem s njim, on je krupan čovek. Savladao me je. Jednostavno sam odustala. To je najgori deo svega, to što je mogao to da radi ovoliko dugo tolikim ženama. One se na kraju predaju a onda se osećaju kao da je njihova krivica – ocenila je Evansova.

Azija Arđento je rekla nešto u sličnom tonu:

– Znam da je ranije zgazio mnoge ljude, zato ova priča – u mom slučaju 20 godina stara priča, ali nečije su i starije – do sada nije izašla na videlo – priznala je Azija.

Ona je imala 21 godinu kada su je Vajnštajnovi producenti pozvali na "Miramaksovu” žurku na Rivijeri. Otišla je, ali shvatila da nema žurke i da je ostala u hotelskoj sobi samo sa producentom koji je bio u bademantilu sa bocom losiona za telo u ruci.

– Tražio mi je da ga izmasiram. Rekla sam, mu "Hej, čoveče, nisam je*ena budala". Ali, kada sad vratim film, ja JESAM je*ena budala. I još pokušavam da se pomirim sa svim što se dogodilo – rekla je glumica i dodala:

– Uplašio me je jer je bio toliko krupan. Nije prestajao. To je bila noćna mora – prisetila se Arđentova te grozne noći.

Mira Sorvino, koja je igrala u nekoliko Vajnštajnovih filmova, rekla je Ronanu Farouu da je Harvi pokušao da je natera na fizički odnos dok su radili zajedno. Na Filmskom festivalu u Torontu 1995. našla se sama u hotelskoj sobi sa Vajnštajnom koji je producirao film "Moćna Afrodita", tada na programu festivala, a za koji je kasnije Mira osvojila Oskara.

– Počeo je da mi masira ramena, zbog čega mi je bilo vrlo neprijatno, a onda je pokušao da ode korak dalje. Jurio me je po sobi –prepričava Mira.

Dok je pokušavala da mu se nekako otme, rekla mu je da je protivno njenoj religiji da ima vezu sa oženjenim muškarcima. Nekako se iskobeljala iz sobe. Nekoliko nedelja kasnije, u Njujorku, Harvi ju je pozvao usred noći i rekao da dolazi do nje jer ima nove ideje za marketing filma.

– Odlepila sam. Pozvala sam prijatelja da dođe da mi glumi dečka, ali Harvi je bio brži – rekla je Sorvino.

Međutim, kada je pomenula Harviju da joj je dečko iza ćoška, on se okrenuo i otišao.

Glumica kaže da se godinama borila s tim da li da ispriča svoju priču, delom jer je bila vrlo bezazlena u poređenju sa iskustvima drugih žena, a delom jer je Harvi bio velika podrška u njenom uspehu.

– Imam veliko poštovanje prema Harviju kao umetniku i njemu i njegovom bratu dugujem zahvalnost za početke svoje karijere, uključujući i osvajanje Oskara – priznala je Mira.

Zadržala je profesionalni kontakt sa njim narednih godina i ostala blizak prijatelj sa njegovim bratom Bobom (kome nikada nije otkrila šta se desilo između nje i Harvija). Kaže da se osećala uplašeno i zastrašeno i da su ti događaji značajno uticali na nju.

Iako je igrala u još nekoliko Vajnštajnovih filmova, ima utisak da je odbijanje Harvija i prijavljivanje incidenta njegovoj koleginici (“koja je bila šokirana da sam joj to uopšte pomenula”) na kraju ugrozilo njenu karijeru.

– Možda je bilo i drugih faktora, ali definitivno sam osetila da sam na ledu i da je moje odbijanje imalo neke veze s tim – zaključila je Mira.

Američki filmski producent i "oskarovac" Harvi Vajnštajn, poznat kao suosnivač filmske kompanije Miramaks i Vajnštajn Kompani, uputio je izvinjenje nakon što su mediji objavili tekstove s brojnim navodima da je seksualno uznemiravao žene zaposlene kod njega.

"Jasno mi je da je način na koji sam se ponašao prema kolegama u prošlosti izazvao mnogo bola, i iskreno se izvinjavam zbog toga", navedeno je u saopštenju filmskog mogula koje prenosi BBC.

Međutim, osporio je tvrdnje Njujork Tajmsa da je uznemiravao svoje radnice gotovo tri decenije. Mediji prenose da je do sada imao osam nagodbi sa oštećenim ženama koje su radile u njegovim kompanijama.

Vašington post prenosi da je među oštećenim ženama i američka glumica Ešli Džad, koja je još devedesetih izjavljivala da ju je Vajnštajn zvao u hotelsku sobu "na sastanak", gde ju je zatim primoravao da ga masira ili da ga gleda dok se tušira.

"Žene već dugo pričaju o Harviju, vreme je da ti razgovori izađu u javnost", rekla je Džad za Njujork tajms.

Radnici, koja je bila zaposlena tek jedan dan, ponudio je da će joj pomoći u napredovanju u zamenu za ispunjavanje seksualnih usluga. Jednu pomoćnicu je, takođe, primoravao da ga masira, dok je bio potpuno go, preneo je Njujork tajms.

Vajnštajn je najavio da će se malo udaljiti iz kompanije (Weinstein Company), a dodao je da je unajmio terapeuta. Kako je rekao, njegov put će sada biti spoznavanje sebe i pobeda sopstvenih demona.

"Poštujem sve žene i žalim zbog toga što se dogodilo", naveo je dalje. Vajnštajn je rekao da se pokajao "da ne može više" zbog toga što je povredio sve te ljude.

Njegova advokatica Liza Blum je, u odvojenom saopštenju, navela da su mnoge od optužbi lažne. Međutim, istakla je da je, kao neko ko se bavi odbranom ženskih prava, bila otvorena s Vajnštajnom i navela da pojedina njegova ponašanja mogu da se okarakterišu kao neprimerena, čak i zastrašujuća. Ali, dodala je da priznao greške koje je napravio.

Njegov drugi advokat Čarls Harder u saopštenju za Holivud Riporter je naveo da spremaju tužbu protiv Njujork Tajmsa, zbog izveštaja u kom su "iznesene laži i klevete". Naveo je i da će svi prihodi od tužbe biti donirani ženskim organizacijama.

Vajnštajn je dobio "Oskara" za "Zaljubljenog Šekspira", romantičnu komediju iz 1998. godine, u režiji Džona Madena. Producirao je brojne blokbastere, među kojima i "Kraljev govor" i "Umetnika". Dobio je i sedam "Toni" nagrada za produciranje predstava i mjuzikala.

Od 2007. godine oženjen je Engleskinjom, modnom dizajnerkom Džordžin Rouz Čepmen s kojom ima dvoje dece.

Izvor: Story, N1