"I am Spartacus!" Kirk Daglas danas puni 100 godina; Tito je po njega slao avion!

Jedan od najpoznatijih glumaca u holivudskoj istoriji Kirk Daglas danas slavi stoti rođendana, dugovečnost pripisuje "divnom braku" koji traje više od 60 godina. Glumačka ikona kaže da je zahvaljujući svojoj supruzi En (97) uspevao da se oporavi od nedaća koje mu je život nosio.

.

"Srećan sam što sam pre 63 godine pronašao srodnu dušu i verujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim", napisao je Daglas u časopisu Closer Weekly povodom stotog rođendana.

Slavni glumac će rođendan proslaviti sa 200 prijatelja i članova porodice na zabavi u Kaliforniji kojoj će domaćini biti njegov sin Majkl i snaja Ketrin Zita Džons.

Thankful for so much today! Happy Thanksgiving to one and all.

Фотографија корисника Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) дана

.

Iz glume se povukao pre 20 godina nakon teškog moždanog udara koji mu je oduzeo moć govora.

"Stalno me pitaju za savet za dugovečnost. Nemam nijedan. Ali mislim da smo ovde s razlogom. Pošteđen sam smrti nakon helikopterske nesreće i moždanog udara da bih napravio još dobra na svetu pre nego što ga napustim", napisao je Daglas.

Kirk, sin nepismenih ruskih imigranata, odigrao je neke od najslavnijih uloga u istoriji kinematografije, od Spartaka i Vinsenta Van Goga do Doka Holideja. Bio je u više od 80 filmova, ali suprotno od zvezda mlađih generacija, nikada nije glumio u nastavku.

Rođen kao Iser Danijelovič u siromašnoj porodici ruskih useljenika u Njujorku, Daglas je u tom gradu pohađao glumačku akademiju. Uloga u "Šampionu" 1949. donela mu je prvu od tri glumačke nominacije za Oskara, nagradu koju nikada nije dobio. Uručen mu je pre 20 godina tek onaj počasni za životno delo.

.

Među drugim najpoznatijim filmovima su mu "Loši i lepi" 1953. (druga nominacija za Oskara), "Dvadeset hiljada milja pod morem" 1954, "Strast za životom" 1956. u kojem je glumio Van Goga i zaradio treću nominaciju, "Obračun kod OK korala" 1957, "Spartak" 1960. i "Sedam dana u maju" 1964. godine.

.

Iz dva braka ima četiri sina. Prvi brak, s glumicom Dajanom Vebster, raspao se 1951. godine, ali mu je doneo dva sina, Majkla i Džoela.

"Doživeti stotu je svakako velika stvar, ali važnije je ono što je postigao u sto godina. Ističem njegovu snagu i izdržljivost. Učio me da uvek dam sve od sebe u svemu što radim", kaže Majkl Daglas.

.

Porodicu Daglas zadesile su velike tragedije. Kirkov sin Erik, iz kratke vanbračne veze s Belgijkom En Bajdens, umro je od predoziranja 2004. kada mu je bilo 46 godina.

Kirk je preživeo i sudar helikoptera u kojem se nalazio i manjeg aviona iznad Kalifornije 1991. godine. Te sreće nisu bile druge dve osobe uključene u sudar.

Nakon teškog moždanog udara 1996. koji mu je uskratio mogućnost da se dalje bavi glumom, posvetio se filantropiji.

Kirk i En Daglas izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za Alchajmerovu bolest. Svoju imovinu nakon smrti nameravaju da daju u humanitarne svrhe.

"On je savršen muškarac, moram reći. Sve što radi je savršeno", rekla je Kirkova dugogodišnja prijateljica i koleginica Endži Dikinson.

Holivudska legenda Kirk Daglas svojevremeno je u memoarima opisao i susret sa Josipom Brozom Titom. Poznato je da je maršal obožavao holivudske filmove, pa zato i ne čudi da je boravak Kirka Daglasa u SFRJ iskoristio da se sastane sa legendom američke kinematografije.

„Bio sam u Jugoslaviji i želeo sam da se sastanem sa predsednikom Titom. Britanski ambasador mi je rekao: 'Dragi moj, ja čekam već šest nedelja da me predsednik Tito primi na deset minuta da mu predam akreditive. Nemaš šanse'“, seća se Kirk.

Prema njegovim rečima, ubrzo je izašao iz kancelarije ambasadora i nazvao predsednički kabinet. Narednog jutra, Tito je poslao privatni avion da preveze Daglasa i njegovu ženu do Ljubljane, gde su puna tri sata razgovarali i šetali.

.

„Gledao je sve moje filmove, a omiljeni mu je bio "Obračun kod OK Korala". Rekao mi je da obožava da gleda filmove jer mu nakratko odvlače pažnju sa problema sa kojima se suočava“, rekao je Daglas i intervjuu sa Rodžerom Ebertom.

Holivudski glumac se seća i susreta sa britanskim ambasadorom nakon toga, koji je bio besan zbog činjenice da sam se ja odmah sastao sa Titom, a da on i posle šest nedelja nije uspeo.

"Vi ste proveli tri sata sa Titom, a ja ne mogu deset minuta. Recite mi, molim vas, kako vam je to uspelo“, upitao je ambasador.

Kirk Daglas je odgovorio pitanjem: "Gospodine ambasadore, koliko ste vi filmova snimili?"

Izvor: Story, Kurir