Robert de Niro dobitnik prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno delo

De Niro će predstaviti kultni film “Taksista“ na otvaranju 22. izdanja Sarajevo Film Festivala.

.

Čuveni lumac, reditelj i producent Robert de Niro, dvostruki dobitnik nagrade Oskar, pet puta nominiran za Oskara, nagrađen priznanjima Zlatni globus, dobitnik je prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno delo za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Robertu de Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala koji se ove godine održava od 12. do 20. avgusta.

“Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika Počasnog Srca Sarajeva za životno delo“, rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Od trenutka našeg prvog susreta, pre desetak godina na Tribeca Film Festivalu, počeli smo da radimo na tome da jednog dana dođe u Sarajevo. Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film verujem da ovo govorim, ne samo u svoje, već i u ime publike i mojih kolega“.

De Niro će sarajevskoj publici predstaviti film koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Reč je o kultnom ostvarenju Martina Skorsezea “Taksista” koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran. Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Letnjem bioskopu gde će De Niru biti uručeno Počasno Srce Sarajeva pred 3.000 filmskih zaljubljenika.