Pionirski poduhvat u Vestima Prve: Proširena stvarnost u najsavremenijem studiju u regionu!

"Strašni sud": Autentičan prilog koji je privukao pažnju gledalaca

.

AG platforma u Vestima koje se gledaju i slušaju

Prva televizija i u vanrednim okolnostima ulaže velike napore kako bi svojim gledaocima, pored pravovremenih, objektivnih i tačnih informacija, pružila najkvalitetniju vizuelno-zvučnu prezentaciju vesti.

Prva televizija je u oktobru prošle godine donela revolucionarni pomak ne samo na srpsko već i regionalno medijsko tržište izgradnjom multimedijalnog studija koji je opremljen najsavremenijom tehnologijom i dizajniran tako da odgovori svim zahtevima modernog informativnog programa.

Izgled vesti osvežen je novim grafičkim paketom, a rezultat tehnoloških inovacija mogli smo videti i večeras u centralnoj informativnoj emisiji Prve – „Vesti u 18h“ kroz takozvani program proširene stvarnosti. Putem ove plaforme predstavljen je prilog o godišnjici bombardovanja Beograda koji je posebno privukao pažnju gledalaca zbog načina na koji su prestavljeni podaci o ovom događaju. U „Strašnom sudu“ koji je počeo tog jutra u 6.30h bez ikakve najave, dogodilo se jedno od najvećih razaranja prestonice od strane nemačke avijacije. Dok voditeljka Ana Mitić podseća gledaoce na strašne činjenice, paralelno se u studiju pojavljuju ilustracije odnosno slike koje grafički upotpunjuju vest – avioni, bombe, razoreni grad...

Ovakva animacija se vrši kroz takozvanu AG platformu (engl. Augmented reality) tj. “proširenu stvarnost” koja predstavlja spoj stvarnog i digitalnog sveta u kojem digitalni elementi (slika, zvuk, animacija ili tekst) dopunjavaju fizički svet. AG sistem omogućava tako jedinstveno iskustvo u praćenju vesti, gde se objekti koji se nalaze u stvarnom svetu prošireni kompjuteskim informacijama.

Posle izuzetnih ulaganja i napora celog tima, ove tehnološke inovacije sada su u punom pogonu i kapacitetu. Vesti Prve kao jedne od vodećih u zemlji, omogućiće svojim gledaocima jedinstvenu, sadržajniju i kvalitetniju prezentaciju informacija, a usvajanjem i primenom inženjerskih poduhvata, Prva se pridružuje velikim svetskim medijskim kućama.

Primena proširene stvarnosti, jedne od najsofisticiranijih platformi, predstavlja iskorak u produkciji sadržaja Prve televizije, čime je ova kuća još jednom potvrdila lidersku poziciju među nacionalnim emiterima u Srbiji.