Život priča: Desko je heroj Stare planine - Do poslednjeg daha braniće reku koja je njegovu porodicu zavila u crno

Za izgradnju mini hidro elektrana, saznali smo zbog talasa negodovanja lokalnog stanovništva koji se pretvorio i u proteste. Organizacija "Odbranimo reke Stare planine", koju čine aktivisti i lokalno stanovništvo, dobija sve više pažnje i sve je glasnija. I jedni i drugi se pozivaju na zakon. I građani i investitor. S druge strane, svi mi preko računa za struju uredno plaćamo i izgradnju MHE, tako da građani plaćaju ono protiv čega se ustvari bore.
18.12.2018. - 15:50h
TANJA VOJTEHOVSKI AUTORKA SERIJALA
TANJA VOJTEHOVSKI AUTORKA SERIJALA

Selo Rakita postalo je poznato široj javnosti po pobuni stanovništva protiv izgradnje MHE, po snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežema, na kojima se vidi kako se meštani sukobljavaju, fizički, sa obezbeđenjem investitora.

Sa Desimirom Stojanovim Deskom, iz sela Rakita, razgovarali smo o informacijama, da su poslednjih dana selom kružili momci u džipu koje meštani označavaju kao batinaše, o tome koliko prijava imaju meštani od strane policije i za šta su te prijave, ali i o tome kako je dolazilo do toga da se meštani fizički sukobljavaju sa obezbeđenjem.

Kako je došlo do toga da on i još dva meštana sela Rakita moraju da idu u policiju na poligrafsko testiranje? Šta su ih pitali na poligrafu ?

Desko je rekao da će braniti reku i kad svi odustanu. Da će ostati poslednji da je brani. U njegovom životu, ova rešenost ima posebnu težinu. On brani reku koja mu je pre 34 godine uzela sina.

Za život priča govore i aktivisti organizacije Odbranimo reke Stare planine, Aleksandar Jovanović Ćuta i Aleksandar Panić koje smo pitali - kako smo došli u situaciju da se i aktivisti i meštani i investitor pozivaju na zakon, i da i jedni i drugi tvrde da je zakon na njihovoj strani?

Koliko će se struje proizvesti ako se izgrade sve planirane MHE u Srbiji i šta će to značiti za stanovništvo? Da li ostoji opasnost da izgradnja svih predviđenih MHE dovede do pojave ekoloških izbeglica?

Da li je javnost upoznata da svi mi, preko računa za struju finansiramo izgradnju mini hidro elektrana, odnosno povlašćene proizvođače struje?

Pitali smo EPS, koliko para su građani Srbije dali provlašćenim proizvođačima struje?

Investitora MHE Zvonce (selo Rakita) pitali smo kako je došlo do toga da se njegovo obezbeđenje fizički sukobljava sa meštanima, kao i kakva je za njega isplativost posla ulaganja u mini hidro elektrane.

Sreda, 19. decembar u 22.00