Plodovi - Subota, 18. februar - Monasi zasadili vinovu lozu na zemlji Nemanjića

Popularna agro emisija “ Plodovi” Prve televizije ovog vikenda vodi vas u jedini vinograd u novopazarskom kraju. U postojbini Nemanjića, koji su bili poznati po vinogradarstvu, monasi su pokraj zadužbine velikog srspkog župana Stefana Nemanje ponovo zasadili vinovu lozu i ovih dana otvorili svoju vinariju.

.

Stigla su i prva velika, međunarodna priznanja. U Temerinu na izložbi vina monasi su dobili čak 5 najvećih priznanja. Kvalitet diktira lokacija, kažu stručnjaci. Vinograd je smešten na odličnoj nadmorskoj visini, na brdovitom uzvišenju, gde struje vetrovi sa Golije, Kopaonika, Rogozne i Pešterske visoravni.

Voditelj emisije Zoran Maksimović, razgovarao je sa igumanom manastira Đurđevi stupovi, ali i sa stručnjacima koji pomažu bratstvu.

Manastir, koji je podigao Stefan Nemanja 1171. godine, se nalazi na listi svetske kulturne baštine i pod zaštitom je Uneska. Monasi okupljeni oko ovog hrama bave se različitim poslovima, vinogradarstvo će uz molitvu i manastirske obaveze sada biti njihova svakodnevna dužnost.

Emisija “Plodovi” na Programu je Prve televizije u subotu u 7 i nedelju u 6h, ali i na Prvoj max u nedelju u 9:45.​