Plodovi - Subota, 11. mart - Da li je ključ uspeha agrara u zadrugarstvu?

Posle gotovo 19 godina predsednik Međunarodnog zadružnog saveza Ariel Enriko Guarko iz Argentine, boravi u Srbiji. Njegove pohvalne reči o našem zadrugarstvu u emisji “Plodovi” Prve televizije prenosi predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV
.

On poručuje da je ključ uspeha u poljoprivredi zajedništvo i da prioritet treba da bude udruživanje malih proizvođača, kako bi mogli da sertifikuju svoje proizvode, dobro ih upakuju i izreklamiraju i na kraju prodaju po najboljoj ceni.

Popularna agro emisija istražuje zašto je u zajedništvu ključ uspeha? Da li su to shvatili poljoprivredni proizvođači? Da li je shvatila država i koliko ona pomaže udruživanje u agraru?

Voditelj emisije Zoran Maksimović u razgovoru sa prvim čovekom Zadružnog saveza Srbije razgovaraće i o tome da li veći uspeh donose velike zadruge, poput onih u Italiji, koje pokrivaju čitave regije, ili male, kakve su popularne u Srbiji na nivou sela ili mesnih zajednica.

Zadrugarstvo je bilo najpopularnije 50-ih godina u Srbiji. Gledaoci će čuti i da li se današnja udruživanja poljoprivvrednika razlikuju u odnosu na to vreme i kako je izgledao razvojni put zadrugarstva u Srbiji.