Plodovi - Subota, 10. septembar - Vinska vizija Srbije i regiona

Emisija “Plodovi” Prve televizije ovog vikenda istražuje kakve kapacitete Srbija ima za nova tržišta vina i pravi ostvrt na sajam “Vinska vizija Otvorenog Balkana”. Ovaj važan događaj okupio je više od 350 izlagača i preko 30.000 posetilaca iz zemlje i okruženja.

Foto: Promo, “Vinska vizija Otvorenog Balkana”
Foto: Promo, “Vinska vizija Otvorenog Balkana”
.

Vina iz Srbije i regiona, koja su predstavljena biće distribuirana u Japan, Ameriku, Rusiju, Kinu, pošto su sa distributerima iz tih zemalja potpisani ugovori. Proizvođači su mogli da se sretnu, podele iskustva i umreže sa distributerima i predstavnicima komplementarnih industrija.

Mnogi sastanci su potvrdili zainteresovanost kupaca za domaća vina, a izlagači, posetioci i kupci odlaze zadovoljni. Da li bi Srbija, Severna Makedonija i Albanije, mogle da postanu vinska regija, poput Toskane i Burgundije? Da li se šire polja pod vinovom lozom u Srbiji i koje su to naše autohtone sorte? Gde se u region piju najbolja vina? Gost emisije je jedan od najboljih somelijera u Srbiji Marko Krstić.

Reporteri emisije “Plodovi” obišli su i Valjevo, opštinu koja se našlo na mapi vinskih puteva, zahvaljujući entuzijazmu i upornom radu nekolicine ljudi.