Film

Pre kiše

Film je podeljen u tri dela "Zborovi" (Reči), "Lica" i "Sliki" (Slike) koji za svoju središnju radnju imaju tragične i nesrećne ljubavi.

"Zborovi" prate monaha Ćirila koji se zavetovao na ćutnju u manastiru negde u vrletima Makedonije i njegovo ustajanje u obranu Zamire, mlade Albanke koja je u begu pred ruljom koja je optužuje za ubistvo. Oni napuštaju manastir i beže kroz makedonske vrleti, ali se njihova priča završava iznenadnim i brutalnim krajem.

"Lica" su smeštena u užurbani London i prate Anu koja je rastrzana između svoje ljubavi prema svom suprugu Niku sa jedne i privlačnosti prema razočaranom makedonskom ratnom fotografu Aleksandru. Ona biva uvučena u čitav niz tragičnih događaja kroz pucnjavu u jednom restoranu nedaleko od nje.

"Sliki" prate Aleksandra koji se vraća u svoje rodno selo, koje je rat podelio na nacionalnoj osnovi i u kojem se na susede Albance gleda kao na neprijatelje. On se u selu susreće sa svojom starom ljubavlju Albankom Hanom, koja ga moli da pomogne i sačuva njenu kćerku Zamiru i dok Aleksandar kreće u potragu, na horizontu se stvara oluja, a film se vraća na svoj početak (pre kiše).

Film je nagrađen sa više od 30 nagrada širom sveta od kojih je najznačajnija venecijanski Zlatni lav, a pored toga je bio nominovan za Oskara u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja.

Žanr: drama

Produkcija: Makedonija, 1994.

Uloge: Rade Šerbedžija, Katrlin Kartlidž, Gregor Kolin, Labina Mitevska...

Režija: Milčo Mančevski

Utorak, 20. avgust u 22.10