Radna akcija sa Tamarom - Utorak, 22. novembar-Pomoć šestočlanoj porodici Miljković iz Gadžinog Hana

Na obroncima prelepe Suve planine, u selu Gornje Dragovlje, u opštini Gadžin Han živi šestočlana porodica Miljković. Četiri dečaka Mladen (17), Jovan (16), Luka (14) i Lazar (12) svakodnevno pored školsih obaveza pomažu roditeljima, Saneli i Slavoljubu.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Vredna porodica Miljković, osim poljoprivrede, bavi se i stočarstvom. Imaju preko 20 koza o kojima najviše brine Jovan. Kao učenik hemijsko-farmaceutske škole u Nišu, ima želju da po završetku škole, nastavi život na selu i u potpunosti se posveti poljoprivredi.

Međutim kuća u kojoj žive Miljkovići neuslovna je za život, bez vode i kupatila, puna vlage jer nema izolaciju, hladna sa betonskim podovima i lošom stolarijom, što život ove porodice dodatno otežavaja, naročito u surovim zimskim danima.

U još jednoj zajedničkoj akciji lokalne samouprave i Tamarine ekipe, Miljkovićima je u potpunosti renovirana i opremljena kuća.

Jedna od najlepših planina Srbije, Suva planina, pravi je primer netaknute prirode južne Srbije.

Planina čije čari i blagodeti još uvek nisu istražene i koja bi tek trebalo da doživi pravi procvat. Guste šume, proplanci, litice, vidikovci, mnoštvo divljeg cveća i krda prelepih divljih konja, sve to se može videti na ovoj planini.

Podno Suve planine, stanovnici se pretežno bave proizvodnjom kreča, koji se dobija od kamena sa 1400 metara nadmorske visine i jedan je od najcenjenijih u gradjevinarstvu. Tradicija održavanja ovog veoma teškog i zahtevnog zanata, prenosi se sa kolena na koleno, godinama unazad. Ono po čemu je opština Gadžin Han nadaleko poznata jesu pesnik Branko Miljković i Dragutin Matić, čiji je lik sinonim Velikog rata širom sveta, poznat pod imenom Oko Sokolovo.