Radna akcija sa Tamarom - Sreda, 27. mart - Pomoć samohranoj majci koja vozi kamion i u šumu ne ide bez motorne testere i od svega toga prehranjuje decu

U zaseoku Živinice, mesta u Srbiji do kog se stiže preko granice sa BiH, nadomak Priboja, živi Fatma Rovčanin Spaić, samohrana majka četvoro dece - najstarijeg Saida (13), Dalile (11) iz prvog braka i Sare (4) I Darje (2) iz drugog.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Fatmu je majka napustila kao dete, oca kako kaže nije imala a odgajio ju je deda. On ju je naučio da ne sme da zavisi ni od koga i da nikad ne da na sebe.

Od svoje 15. godine vozi kamion i danas zahvaljujući tome sama izdržava decu. Njena kancelarija su kamion i šuma u koju ne ide bez motorne testere gde obara i izvlači stabla na terenima koji su često i nepristupačni i opasni. Osim što barata motornom testerom, Fatma vešto upravlja automobilima pa i kamionima. Sama radi mali i veliki servis, a sposobna je da izveze automobil gde malo ko sme.

Dva dana nakon porođaja išla je u šumu da radi jer je morala da prehrani porodicu a njena borbenost raste kako joj deca stasavaju. Oba supruga je napustila jer nije želela da trpi teror zbog kojeg bi deca imala traume do kraja života. Vodila se mišlju da je bolje da sve uzme na svoja leđa nego da joj deca žive u teroru i strahu.

Sa četvoro dece je živela u četiri zida nedovršene građevine koju joj je ustupila tetka. Krov nad glavom je uspela da obezbedi uz pomoć Ministarstva preko konkursa za povratak mladih na selo.

Kuća na dva sprata na levoj obali Lima postala je dom za petočlanu pordicu u kojoj su ziveili u dve prostorije.

Ekipa emisije Radna akcija sa Tamarom je uradila izolaciju u fasadu na kući, tako da će kuća biti zaštićena od vlage. Kupatilo i kuhinja su kompletno renovirani a prostorije u kući reorganizovane i opremljene novim nameštajem i tehnikom.

Fatma i deca su proveli popodne na brodu “Vodeni Ćiro“, koji neodoljivo asocira na uskotračnog Ćiru, a plovi poplavljenom trasom nekadašnje pruge, nesvakidašnjim i prelepim ambijentom kanjona drinsko-limskog jezera, u dužini od 50 km, između Višegrada, Goražda i Rudog.

Glavno pristanište i polazna stanica “Vodenog Ćire“ se nalazi na rijeci Lim u mestu Setihovo (Opština Rudo), na putnom pravcu Sarajevo – Rudo. Udaljeno je 11 km od Rudog i 110 km od Sarajeva, u neposrednoj blizini granice sa Srbijom i Crnom Gorom.