Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja, priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena.Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u celu kuću, kosu i garderobu.Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbeći.Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.Nakom seckanja crnog luka, potrebno je spustiti ga u tiganj sa zagrejanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Takođe, moguće je izbeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška.
TRIK PROTIV NEPRIJATNOG MIRISA: Evo kako da dinstate CRNI LUK, a da se to ne oseti u celoj kući
Kažu, da kuvari samo ovako dinstaju luk!
Ilustracija; Foto: Josep Suria/Shutterstock
8.2.2025.|8:16
Izvor: Krstarica/M.O.
Podeli:
Vrati se na vest