U Srbiji je otvorena prva škola čaja koja spaja istočne rituale i zapadnu tradiciju. Šta treba da znamo o lekovitim biljkama, pripremi i serviranju čaja otkrila je Milijana Vujaklija, čajni edukator- To je sve krenulo od mog života u Japanu, gde sam bila pet godina i učila japansku čajnu ceremoniju, koja koristi svetski popularan mača čaj - priča Milijana i dodaje:- U japanskoj čajnoj ceremoniji koristi se jedna vrsta zelenog čaja i o njemu pričaju kao o najzdravijem čaju zato što praktično pijete ceo list biljke čaja koja se zove kamelija sinensis i od nje dobijamo i maču i neke druge zelene čajeve, postoje različite vrste. Kod nas je priprema brza, a na istoku...- Na istoku, priprema čaja je nešto što ide lagano. Obraća se pažnja na kvalitet vode, na temperaturu vode, na to koliko će čaj da odstoji. Na primer, zeleni čaj se ne preporučuje da stoji preko 5 minuta, maksimum maksimuma 3 minuta, ako ga toplog pripremamo - ističe Milijana i pokazuje kako da napravite čaj od hibiskusa:- Sve što vam je potrebno jeste da čaj prelijete vodom sobne temperature i sad bi to trebalo da odstoji nekih osam sati. Kako koji čaj, zeleni može 4 do 6.Kako to izgleda u praksi i šta je još Milijana otkrila, pogledajte u snimku:
U Japanu je živela 5 godina i učila JAPANSKU ČAJNU CEREMONIJU, a sada je prenosi kroz prvu ŠKOLU ČAJA u Srbiji
Saznajte po čemu se to razlikuje japanska od domaće pripreme čaja.
Ilustracija; Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock
14.8.2025.|11:48
Izvor: Prva/J.G.
Podeli:
Vrati se na vest