Ispiranje testenine nakon što je prokuvate može dovesti do toga da joj se pokvari konzistencija i ukus. Shodno tome, postoji niz razloga zašto ne bi trebalo da ispirate pastu nakon kuvanja, što je uobičajena greška mnogih ljudi. Takođe, savetuje se da ne bacate vodu u kojoj se kuvala testenina.Uz to, površina makarona sadrži skrob koji im pomaže da se bolje kombinuju sa bilo kojim sosom. Ukoliko operete testeninu, veći deo sosa se neće zadržavati na njoj, a jelo će biti suvo i bez ukusa.Italijani koji su poznati po svojoj ljubavi prema testenini i sposobnostima da je kuvaju, takođe ne peru testeninu. Razlog za to je i činjenica da koriste testeninu od durum pšenice, koja sadrži minimalno skroba.Ispiranje testenine je opravdano kada je reč o jeftinijem proizvodu. Činjenica je da testenina od meke pšenice sadrži više skroba, pa je bolje da je operete kako se ne bi zalepila.Takođe, ukoliko je nećete odmah jesti, već planirate da je čuvate u frižideru, možete je isprati.Visokokvalitetnu testeninu od durum pšenice nije potrebno prati. Ako niste sigurni da li je potrebno oprati pastu, savetuje se da je ipak ne perete.
Zašto se ne preporučuje ispiranje paste nakon kuvanja
Da li ste znali sve ove razloge?
Ilustracija; Foto: MrLeestudio/Shutterstock
18.8.2025.|9:06
Izvor: klix.ba/D.V.
Podeli:
Vrati se na vest