Stari hleb često završi zaboravljen na kuhinjskom pultu ili u kesi, tvrd i neugledan, ali to ne znači da mu je mesto u smeću. Iako izgubi onu svežinu i mekoću koju volimo kod tek ispečenog hleba, i dalje je izuzetno koristan u kuhinji. Bilo da ga pretvaramo u hrskave krutone, koristimo za domaće pohovanje, pripremamo starinske deserte ili ga jednostavno „oživimo“ uz mali trik, stari hleb zaslužuje drugu šansu.Jedna stvar koju možda niste znali jeste da domaći ili manje obrađeni hleb stari mnogo brže od industrijski proizvedenog.Ali ne brinite, jer ovaj trik stručnjaka s portala The Kitchn mogao bi vam bukvalno spasiti dan. Potrebno vam je samo 10 sekundi i mikrotalasna rerna. Kako navodi portal, kada hleb izađe iz pećnice ili mikrotalasne, tada promena temperature uzrokuje da se molekuli skroba ponovo formiraju i očvrsnu – proces poznat kao retrogradacija skroba.To je trenutak kada voda koja se upila tokom procesa pečenja na kraju ispari, piše Mirror. Naravno, hleb koji je nekada bio mekan postaje tvrd tokom dana.Da biste hleb ponovo omekšali, možete iskoristiti mikrotalasnu. Umotajte hleb u vlažnu krpu i stavite ga na tanjir koji može u mikrotalasnu. Zatim ga zagrejte na visokoj temperaturi 10 sekundi. Ako je potrebno, postupak možete ponoviti. Ali budite oprezni – tokom procesa pazite da se hleb ne prepeče ili da se krpa ne zapali. I to je to – jednostavno kao što zvuči.Postoje različiti načini za čuvanje hleba, ali najbolji je da ga držite u originalnoj kesi ili pakovanju.Međutim, ponekad će ostati ostataka, a niko ne voli da baca hranu. Hleb ima kratak rok trajanja od tri do sedam dana kada se čuva na sobnoj temperaturi. Ipak, hleb se može čuvati u zamrzivaču nedeljama, pa čak i mesecima, što sprečava da postane bajat. Druga metoda za održavanje svežine hleba do dve nedelje jeste da napravite male rupice u kesi i stavite hleb u frižider.
Ne bacajte stari hleb: Stručnjaci otkrili kako da ga OMEKŠATE ZA SAMO NEKOLIKO SEKUNDI
Iako izgubi svežinu i mekoću, i dalje je izuzetno koristan u kuhinji!
Ilustracija Foto: Original arts/Shutterstock
27.7.2025.|8:26
Izvor: večernji.hr/Dora Škrlec
Podeli:
Vrati se na vest