Lola Flores: Ikona španske ciganske muzike i plesa

Na današnji dan, 21. januara 1923. godine, u mestu Heres de la Frontera u Španiji, rođena je pevačica, igračica i glumica, ikona španske ciganske kulture,Lola Flores.

.

Puno ime joj je bilo Marija Dolores “Lola” Flores Ruiz. Iako nije bila romskog porekla, identifikovala se sa njihovom kulturom.

Svojim muzičkim i glumačkim talentom brzo je stekla slavu u Španiji, a i međunarodna slava je ubrzo usledila, nakon nekoliko značajnijih uloga.

U ranoj mladosti počela je da se bavi andaluzijskim folklorom, pa je tako i počela svoju karijeru – kao pevačica i plesačica narodnih pesama (flamenko, kopla) sa područja na kom je rođena.

Za Antonija Gonzalesa, španskog gitaristu romskog porekla, udala se 1958. godine. Pad je dobio troje dece – Lolitu Flores, Antonia Floresa i Rozario Floresa, koji su se, kao i njihovi roditelji, bavili muzikom i glumom.

Zbog uloga u španskim filmovima, Lola Flores ostala je zapamćena kao “La Faraona”.

Preminula je sa 72 godine 16. maja 1995. godine, nakon borbe sa rakom dojke, a sahranjena je u Madridu. Ubrzo nakon njene smrti, Antonio Flores, njen jedini sin, predozirao se i preminuo, a sahranjen je odmah pored nje.

Film o ranom periodu njenog života – od 1931. do 1958. godine, pod nazivom “Lola, la pelicula” snimljen je 2007. godine.

Izvor:edukacija.rs