Žil Vern, pisac za male i velike ljude

Na današnji dan 1828. godine rođen je Žil Vern, francuski pisac naučno-fantastičnih romana. Zaokupljen naučnim otkrićima, dalekim zemljama i istraživačkim podvizima, napisao je više od 50 romana.

.

Povodom godišnjice, prisećamo se svetski značajnog pisca romana za decu i odrasle, koji se smatra i jednim od glavnih začetnika naučne fantastike. Kada je 2005. godine obeležena stogodišnjica od njegove smrti, cela godina, u čast umetnika, prozvana je „Godinom Žila Verna“

Rođen je u Nantu, u Francuskoj, 1828. godine, u porodici bogate pomorske tradicije, koja je ostvarila vrlo značajan uticaj na njegovo celokupno stvaralaštvo. Još kao dečak pobegao je od kuće da bio bio pomoćnik na jednom trgovačkom brodu. Međutim, ubrzo je uhvaćen u svojoj „,maloj“ avanturi i vraćen roditeljima. Već sledeću priliku odlaska od porodičnog doma Vern će iskoristiti da ostvari svoj san, ponovo suprotan „porodičnim pravilima“.

Godine 1847. odlazi u Pariz da bi studirao prava. Ipak, brzo napušta školu i posvećuje se pozorištu, bez obzira na očevu strogu inicijativu da završi pravo. Takav izbor potegao je za sobom brojne "restrikcije" i uskoro je Vern ostao bez finansijske podrške porodice, izdržavajući se isključivo od pisanja.

Svoj poziv je shvatio vrlo ozbiljno, proučavajući različite grane nauke pre nego što bi se upustio u stvaralački proces. Vrlo je detaljno proučavao geologiju, inženjerstvo i astronomiju, a kao rezultat ubrzo je usledio njegov prvi roman “Pet nedelja u balonu” iz 1863, potom slede njegova najbolja dela: “Put u srediste zemlje” (1864), “Od Zemlje do meseca” (1866), “20.000 milja pod morem” (1870), “Put oko sveta za 80 dana” (1873), “Misteriozno ostrvo” (1874), “Gospodar sveta” (1904).

Njegovi junaci i danas se pojavljuju u delima drugih autora – setite se filma “Liga izuzetnih džentlmena”…

Vern je preminuo 1905. godine.

Kroz uticaj koji je izvršio na brojne savremene pisce, potvrdio je svoju literarnu besmrtnost. Većina Vernovih romana predstavlja nadasve uzbudljive storije o pustolovinama u egzotičnim predelima kako na površini Zemlje, tako i ispod, odnosno iznad nje, kao i u moru. Na ta putovanja Žil Vern obično upućuje grupu protagonista, veoma različitih među sobom, ali po pravilu sa tri stalna člana.
Jedan je domišljati naučnik, drugi je njegov odvažni i snažni pomagač, a treći običan čovek, koji je najčešće pripovedač i sa kojim se čitalac najlakše identifikuje.

Za laičku publiku, koja nije pratila naučnu periodiku i koja se u Žil Vernovim delima prvi put sretala sa mnogim uzbudljivim pronalascima i idejama (leteća mašina, podmornica, televizija, svemirski brod...) francuski pisac je ubrzo postao oličenje samog naučnog napretka: zamisli koje je on preuzimao iz naučnih arsenala i nadasve vesto uklapao u svoja pustolovna dela sve više su pripisivane njemu samom.

Inače, neki momenti iz Žil Vernove biografije imali su čest korelat u njegovim delima.

Tako, na primer, dečačke uspomene vezane za luku Nant, u kojoj je odrastao, stoje u osnovi mnogih uzbudljivih scena i epizoda iz njegovog opusa vezanih za more.

Slično tome, Žil Vernovo nesnalaženje u odnosu sa ženama u stvarnom životu verovatno predstavlja delimično objašnjenje uglavnom neuverljivih ženskih likova iz njegovih dela.

Izvor: happynovisad, portal naučna fantastika