Đaci snimaju film o Jevrejima u Nišu

Nakon što su počeli da otkopavaju jevrejsku istoriju Niša, đaci Gimnazije "Bora Stanković" odlučili su da snime dokumentarni film o Jevrejima u njihovom gradu i jednoj porodici koja je preživela holokaust.

.

Ideju da očuvaju sećanje na jevrejski narod i podsete na stradanja s ciljem da se ne ponove, dobili su tokom zajedničkog projekta sa vršnjacima iz škole na Floridi.

Pošto bi voleli da na projektu "Marketplace of ideas", osim preko interneta, sa drugovima iz Floride rade i u njihovoj školi u Americi, niški gimnazijalci nadaju se da će im se javiti sponzori koji će im pomoći da plate put.

Do tada će nastaviti da rade na dokumentarcu za koji su scenario već priveli kraju i informacije, fotografije i ostalu građu koju su dobili od predsednice Jevrejske opštine u Nišu Jasne Đirić uklapaju u film.

Za snimanje dokumentarca čija se premijera očekuje pred kraj decembra već su obezbedili studio, montažera i naratora, a spremna je i muzika.

„Film rade sami učenici uz podršku profesora i informativnu i dokumentarnu pomoć predsednice Jevrejske opštine. Tim će do premijere biti i u aktivnoj potrazi za sponzorima koji bi pomogli da se projekat dovede do kraja - dugoočekivanog upoznavanja učenika iz Niša i Floride i time dati značajni pečat celoj priči“, kaže profesorka Ivana Tonsa.

Tonsa je sa kolegom Markom Dimitrijevićem ideju o saradnji sa učenicima američke škole pokrenula još u proleće. Dodaje da je projekat podstakao učenike iz niške i američke škole da prevaziđu međusobne nacionalne, kulturno-istorijske, religijske i druge razlike i uklone eventualne stereotipe.

Poslednja zajednička aktivnost đaka na projektu bilo je čitanje knjige koju je napisala Gerda Wajsman Klajn "All but my life". To su memoari jevrejske devojke koja je preživela holokaust.

Američki učenici su prisustvovali tribini na kojoj je govorila upravo gospođa Klajn, a zatim su o svojim iskustvima preko interneta pričali s vršnjacima iz Niša.

Izvor: južne vesti