Voditelj Džo Rogan, koji je ubeđivao mlade da se ne vakcinišu, dobio koronu, pa uzimao lek za konje

Džo Rogan, jedan od najbolje plaćenih i najuticajnijih voditelja podkasta na svetu, zarazio se korona virusom.

Džo Rogan, foto: Profimedia
Džo Rogan, foto: Profimedia
.

Rogan se zarazio nekoliko meseci nakon što je u svom podkastu "The Joe Rogan Experience" sugerisao da mladi i zdravi ljudi ne bi trebalo da se vakcinišu protiv kovida 19.

U video snimku koji je objavio na svom Instagram profilu, Rogan je rekao da se u subotu osećao jako umorno pa se testirao na korona virus. Dodao je da se prethodno izolovao od svoje porodice.

"Tokom noći imao sam temperaturu i znojio sam se tako da sam odmah znao o čemu se radi", rekao je Rogan.

"Da me 21-godišnjak pita da li da se vakciniše, rekao bih - ne"

Pre nekoliko meseci Rogan je izazvao veliku pažnju u javnosti kada je u svom podkastu rekao da, kada bi ga 21-godišnjak pitao treba li da se vakciniše protiv kovida 19, sugerisao da to ne bi trebalo da uradi.

"Ako ste zdravi, ako vežbate, ako ste mladi i zdravo se hranite, onda ne morate da se brinete oko toga", rekao je Rogan.

Kasnije je objasnio svoju izjavu, rekavši da "nije antivakser" i da "nije pouzdan izvor informacija".

U snimku koji je objavio juče nije rekao da li se vakcinisao protiv kovida. Međutim, u jednom podkastu emitovanom prošlog aprila rekao je da je bio na spisku za vakcinisanje cepivom Džohnson i Džonson pre nego što je vakcinisanje tom vakcinom obustavljeno.

Koronu lečio lekovima za konje, FDA izdala oštro upozorenje

Rogan je rekao da je uzeo koktel lekova, među kojima je i veterinarski lek ivermektin. Američka agencija za lekove FDA nedavno je prilično oštro upozorila Amerikance da kovid ne pokušavaju da leče ivermektinom.

Ivermektin nije lek protiv virusa i generalno se koristi za lečenje ili sprečavanje parazitskih oboljenja kod životinja.

"Ovi lekovi za životinje često su visoko koncentrirani jer se koriste za velike životinje poput konja i krava, koji su mnogo teži od čoveka. Tako velike doze mogu biti vrlo otrovne za ljude", stoji u poruci FDA-e.

FDA ističe da pacijenti koji se predoziraju ivermektinom mogu osetiti mučninu, povraćanje, proliv, nizak krvni pritisak, alergijske reakcije, vrtoglavicu, probleme s ravnotežom, napade, komu, pa čak i smrt.

"Vi niste konj. Niste krava. Ozbiljno, svi. Prestanite", poručio je FDA sa svog zvaničnog profila na Tviteru, uz detaljno objašnjenje zašto lek može biti opasan za ljude.