Matija je trans muškarac: „Molio sam boga da me pretvori u muškarca“

Operaciji prilagođavanja pola podvrglo se 380 ljudi u Srbiji. TV Prva istraživala je koje sve korake podrazumeva taj proces, koliko traje ali i sa kojim administrativnim poteškoćama se trans rodne osobe suočavaju na kraju cele tranzicije.

Matija Stefanović, foto: Printscreen/PrvaTV
Matija Stefanović, foto: Printscreen/PrvaTV
.

Matija Stefanović je trans muškarac. Nikada se nije osećao kao žena.

"Pričao sam svima da hoću da budem dečak. Moja najveća želja je da budem dečak. Molio sam se bogu pred spavanje da me pretvori u dečaka. Pokušavao sam da piškim stojeći", počinje svoju priču Matija.

Prvi korak medicniske tranzicije je psihološka procena, kada se svakoj osobi prilazi individualno i sa mnogo posvećenosti.

"Sam prices davanja dijagnoze je par meseci, a nakom toga godinu dana tog tzv. real life testa gde je potrebno da osoba počne da se autuje svima, da svima otkrije svoj indentitet da živi u skladu s tim, da se ponaša u skladu sa tim, da pokaže i dokaže da moze da živi tako", objašnjava Matija.

Sledeći korak je poseta endokrinologu i hormonska terapija.

"Ja treba za započnem hormonsku terapiju, uglavnom to je sledeći korak i hormonska terapija traje doživotno, nju pacijent plaća, finansira sam. Tako da cela ta ideja da je tranzicija plaćena od strane države, uopšte nije tačna", tvrdi Matija.

Završni korak su operacije. Izmenama zakona, nova oznaka za pol može da bude upisana posle godinu dana hormonske terapije i psihijatrijskog praćenja, međutim time administrativne poteškoće nisu rešene.

U kakve sve administrativne zavrzlame upadaju transrodne osobe, i šta bi bilo rešenje prema Matijinom mišljenju, pogledajte detaljnije.