Životne priče

Turbo deda sa padina Murtenice: Gazi desetu deceniju i rado se vozi kvadom po planinskim vrletima

U selima podno Murtenice životni vek je dug uprkos teškim uslovima i čestim susretima sa divljim zverima. Medvedi su ovde redovni gosti, a to pamti i jedan od najstarijih meštana, Petar Ćirović, koji uveliko gazi desetu deciniju. Ipak, ovaj starina se ne žali jer, sačuvao je bistar um, vedar duh i ne beži od novih tehnologija već im se prilagođava.

16.04.2021. - 12:00h
Turbo deda na kvadu
Turbo deda na kvadufoto: Rina

„Nekad sam ja svuda išao peške ili na konju, drugačije se nije moglo po ovim našim vrletima. A sada su se pojavili ovi neki kvadovi i to može da prođe svuda, bolje nego životinje. Кad su me prvi put povezli nije da me nije bilo strah, ali posle sam se navikao. Što bih išao peške kad mogu da me povezu ovom modernom mašinom“, rekao je za RINU vitalni starac.

Skoro ceo svoj život proveo je u selu Negbina i kaže da tu lepotu i mir ne bi menjao ni za svo blago ovog sveta. Mahom su ljudi u ovom kraju dugovečni, pa im ni korona virus nije mogao ništa. Ipak, za svoju duboku starost kaže da je najviše zaslužna umerenost u svakom smislu i izbegavanje konflikata.

„Samo je važno da čovek živi u miru prvo sam sa sobom, a onda i sa drugima. To vam je onih nekoliko minuta pred spavanje kad zaspite spokojno i potpsisujem da je bilo kakva sikiricija izuzetno štetna po zdrvalje. Sve ove godine pazio sam da ne radim, ono što ne bih voleo drugi meni da učine i eto tako doživeh skoro čitav vek“, kaže Petar.

Većih zdravstvenih problema ovaj starac nema, jedino ga pomalo izdaje sluh. On je taj koji u kući drži daljinski upravljač, a na njegovom repertoaru najpre se nalazi informativni program i iako se bliži 97. u toku je kaže sa svim političkim zbivanjima i u zemlji i u svetu.

„Ja se sećam da je nekad na izborima bilo samo dve ili tri partije, ovo danas kad se ode na glasanje puna ispisana dva papira. Zato i dolazi do toliko svađe“, kroz osmeh zaključuje ovaj planinac.

Izvor: RINA