ŽIVOT LEGENDARNOG TOZOVCA: Oca su mu streljali, njegov nadimak je krio tajnu, a zbog ove pesme je morao da se skloni u Nemačku

Pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini, u Beogradu.

Predrag Živković Tozovac, foto: Prva TV
Predrag Živković Tozovac, foto: Prva TV
.

Predrag Živković Tozovac poslednjih nedelja lečio se od korona virusa, a vest da je preminuo za "Blic" je potvrdio njegov kum.

Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine, a već sa deset godina svirao je harmoniku na svadbama.

U leto 1941. godine je sa roditeljima bio u poznatom restoranu „Evropa“ u Kraljevu, gde je prvi put čuo pesmu „Golubice bela, što si nevesela“. Pesma mu se veoma svidela, pa je pitao oca da zamoli pevačicu da je otpeva još jednom.

Njegov otac zvao se Svetozar, a majka Budimka. Svetozar je bio harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza. Otuda potiče i pevačev nadimak Tozovac. Međutim, njegovo detinjstvo obeležila je velika tragedija, smrt oca, koga kaže dugo nije mogao da prežali.

U oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, a u više navrata je isticao kao se majka lavovski borila za njega kroz život.

Predrag je pored harmonike naučio da svira bubnjeve i trubu kako bi zaradio, a prve pesme snimio je 1965. godine.

Predrag Živković Tozovac, foto: ​e-stock/Miloš Rafailović
Predrag Živković Tozovac, foto: ​e-stock/Miloš Rafailović
.

Njegova velika popularnost počela je 1971. godine, međutim 1972. snima pesmu "Jeremija" koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

Kada se nakon dve godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš.

Pored toga je ostao miljenik publike i nastavio da peva svim onima koji ga vole.

Najpoznatiji je po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“ i drugima.

.